Strona główna / Aktualności/ Eventy/ 3 najgorętsze trendy w cateringu

3 najgorętsze trendy w cateringu

Najgorętsze trendy w cateringu

Branża usług cateringowych to obecnie jedna z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi biznesu. Firmy, które chcą skutecznie konkurować na rynku, muszą zadbać nie tylko o wysoką jakość usług, ale również o dostosowanie oferty do aktualnych trendów. Te zaś zmieniają się często, nierzadko stanowiąc spore wyzwanie dla przedsiębiorców oferujących catering okolicznościowy. Poznaj 3 aktualnie najpopularniejsze nurty, dominujące wśród przedsiębiorstw oferujących jedzenie z dowozem.

Kulinarne inspiracje dla branży cateringowej

Biznesowy i okolicznościowy catering – podobnie jak wiele innych branż – nie stoi w miejscu. Nieustanny rozwój tej dziedziny widoczny jest m.in. w wysokim stopniu personalizacji usług oraz szukaniu coraz to nowszych pomysłów na serwowanie dań i przekąsek. Catering nie jest już jedynie formą przygotowania posiłków na imprezę, szkolenie czy konferencję. Może być cennym źródłem inspiracji kulinarnych i wyznaczać nowe kierunki w gastronomii. To podejście doskonale odzwierciedlają aktualne trendy w branży gastronomicznej, takie jak finger food, zero waste czy live cooking.

Na jeden kęs, czyli finger food

Termin „finger foods” odnosi się do małych dań i przekąsek serwowanych najczęściej na przyjęciach koktajlowych, szkoleniach, naradach, czy bankietach. Ta forma przygotowywania i serwowania posiłków sprawdzi się wszędzie tam, gdzie konwencja eventu wymusza konsumpcję na stojąco, bez użycia tradycyjnej zastawy stołowej. Finger food musi być przygotowane i podane tak, by możliwe było jego szybkie i bezproblemowe spożywanie w trakcie rozmowy czy krótkiej przerwy w konferencji lub wernisażu.

Jednocześnie, trzeba zadbać o to, by przysmaki „na jeden kęs” były pełnowartościowym posiłkiem, który zapewni energię uczestnikom wydarzenia. Doskonale sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju dania i przekąski mięsne, warzywa oraz sery, a także słodkości. Dobra firma cateringowa zadba również o to, by finger food wyróżniało się formą i niebanalną estetyką, oferując ciekawą dekorację takich przekąsek. Hitem ostatnich miesięcy są m.in. kawior o smaku coca-coli czy jadalne bryłki złota.

Trendy w usługach cateringowych

Żywność zrównoważona i trend zero waste

Trendy w cateringu okolicznościowym dotyczą nie tylko samych potraw, ale także sposobu ich podawania. Firmy cateringowe coraz częściej rezygnują z plastikowych opakowań, sztućców czy naczyń, stawiając na produkty w pełni biodegradowalne, zgodne z trendem zero waste. Moda na ekologiczny catering trwa już od kilu dobrych lat, a obecnie trend ten staje się standardem. Dla wielu klientów zrównoważona polityka oraz korzystanie z przyjaznych dla środowiska produktów stanowią jeden z kluczowych warunków przy wyborze firmy cateringowej. Warto o tym pamiętać i bacznie śledzić najnowsze trendy w tym zakresie, takie jak jadalne opakowania, stanowiące alternatywę dla plastiku, szkła czy kartonu.

Live cooking – catering z efektem wow

Gotowanie samo w sobie może być atrakcją każdego eventu – wesela, konferencji, przyjęcia okolicznościowego czy gali biznesowej. Live cooking zyskuje popularność wśród organizatorów eventów z uwagi na swój efektowny charakter i możliwość interakcji pomiędzy kucharzem a uczestnikami wydarzenia. Często to goście mają decydujący wpływ na końcowy rezultat kulinarnych starań, poprzez decydowanie o tym, jakich składników i przypraw użyje szef kuchni. To świetny pomysł na integrację, a dla firmy cateringowej – szansa na zaproponowanie klientowi dodatkowych usług, wykraczających poza dowóz i serwowanie posiłków w trakcie eventu.

Wypróbuj usługi Melon Catering!

Interesuje Cię profesjonalna firma cateringowa z Warszawy lub okolic? Szukasz wykonawcy, który zapewni kompleksową obsługę przyjęć okolicznościowych, wesel, komunii lub biznesowych eventów? Sprawdź ofertę Melon Catering! Jako firma cateringowa z wieloletnim stażem proponujemy nowoczesne podejście do organizacji strefy gastronomicznej, nawiązując do najlepszych tradycji oraz aktualnych trendów w branży. Zadbamy nie tylko o pyszne i zdrowe jedzenie, ale również o kompleksową organizację, także zgodnie ze standardami zero waste, jeśli takie jest Twoje życzenie. Skontaktuj się z nami i zarezerwuj termin na okolicznościowy catering w jednej z najlepszych firm w Warszawie!

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia