Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Catering na szkolenie. O czym należy pamiętać?

Catering na szkolenie. O czym należy pamiętać?

Catering na szkolenie

Organizacja szkolenia lub innego biznesowego eventu to dla firmy wyzwanie o charakterze wielowymiarowym. Oprócz zaplanowania części merytorycznej należy zadbać także o pozostałe strefy związane z obsługą uczestników takiego wydarzenia. Jednym z kluczowych obszarów jest catering, który w ostatnich latach stał się nieodłącznym elementem większości eventów. Podpowiadamy, jak zaplanować i krok po kroku zorganizować catering na szkolenie, uwzględniając potrzeby jego uczestników, czas trwania wydarzenia oraz jego charakter.

Jak zadbać o gości firmowego eventu?

Osoby uczestniczące w szkoleniach, na których pojawia się catering, zwracają uwagę na standard obsługi oraz jakość podawanych posiłków i przekąsek. Wbrew pozorom ważny jest nie tylko wybór menu, ale także sposób jego podania czy rodzaj użytej zastawy. Aby odpowiednio zatroszczyć się o uczestników szkolenia, warto skorzystać z usług sprawdzonej firmy, dla której przygotowywanie biznesowego cateringu jest codziennością. W ten sposób, jako organizator szkolenia na starcie unikniesz wielu ryzyk i wpadek, które mogłyby być udziałem wykonawcy bez odpowiedniego doświadczenia. Dobry podwykonawca nie tylko pomoże Ci zaplanować catering na szkolenie, ale również zapewni cenne wsparcie podczas samego wydarzenia, jak i przygotowań do niego.

Planowanie harmonogramu przerw

Bardzo ważnym elementem organizacji cateringu na szkolenie jest ustalenie szczegółowego harmonogramu eventu oraz związanej z nim liczby i długości przerw. Jeśli szkolenie ma trwać trzy godziny, być może wystarczy jedna przerwa kawowa. Jeśli jednak planujesz organizację całodniowego eventu o zróżnicowanej strukturze, konieczne będzie wydzielenie czasu na co najmniej kilka przerw na kawę oraz jednej dłuższej – obiadowej. Podawanie obiadu jest standardem, jeśli event trwa dłużej niż 5 godzin. Ilość przerw i koszty cateringu biznesowego należy również dostosować do możliwości finansowych firmy. Jeśli dysponujesz ograniczonym budżetem, lepiej zmniejszyć liczbę przerw, niż rezygnować z niektórych elementów menu. Z pewnością pozwoli to obniżyć koszty, będzie też znacznie korzystniejsze dla wizerunku firmy niż „okrojony” catering.

Catering dla firm

Dobór menu i sposobu serwowania do eventu

Bankiet, cocktail-party, szwedzki stół czy poczęstunek organizowany w osobnej sali – catering dla firmy może przybierać różne postacie. Kluczem do sukcesu jest dopasowanie sposobu serwowania posiłków oraz samego menu do rodzaju wydarzenia. Na tym etapie organizator powinien określić swoje oczekiwania względem cateringu biznesowego. Jeżeli podczas eventu planowana jest tylko prezerwa kawowa, w jej trakcie podane zostaną gorące napoje, a także słodkie i słone przekąski. Tego typu menu nie pasuje jednak do bankietu, gdzie dania powinny mieć bardziej wyrafinowany charakter. Wówczas na stołach powinny pojawić się potrawy i przekąski typu finger food, przystawki, ciepłe i zimne napoje, a nierzadko również alkohole.

W przypadku zaplanowania przerwy obiadowej, dania nie będą tak wyszukane, jak na bankiecie, jednak również tutaj organizator ma wybór między szwedzkim stołem oraz tradycyjnym serwowaniem dań na talerzach. Zarówno menu, jak i sposób organizacji strefy gastronomicznej będą miały wpływ na wycenę ostatecznego kosztu usługi, dlatego warto odpowiednio określić swoje potrzeby i wybrać optymalne rozwiązanie.

Specjalne potrzeby żywieniowe uczestników

Nie należy również zapominać o tym, że catering biznesowy powinien być skomponowany z myślą o różnych potrzebach i nawykach żywieniowych uczestników. Warto zadbać o to, by na stole pojawiły się również dania bezglutenowe, wegetariańskie lub odpowiednie dla osób z określonymi zaleceniami dietetycznymi. Różnorodność i bogaty wybór potraw pozwalają na stworzenie wartościowej i smacznej oferty dla wszystkich uczestników spotkania.

Wybierz profesjonalny catering firmowy w Warszawie

Organizujesz szkolenie, konferencję, naradę lub dowolny event biznesowy w Warszawie lub okolicach? Poszukujesz kompleksowej obsługi cateringowej dla firm? Postaw na Melon Catering i oszczędź sobie stresu. Od lat specjalizujemy się w cateringu biznesowym, gwarantując kompleksową organizację poczęstunku. Wiemy jak od A do Z przygotować catering na szkolenie, służąc swoim doświadczeniem i profesjonalnym doradztwem. Skorzystaj z naszych usług – sprawdź dostępne terminy i zamów biznesowy catering już dziś.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia