Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Jak uwzględnić różne potrzeby gości, planując catering na event?

Jak uwzględnić różne potrzeby gości, planując catering na event?

potrzeby-gosci-catering

Gusta kulinarne bywają mocno zróżnicowane. Zapraszając gości na event, musisz mieć zaś pewność, że menu spełni oczekiwania każdego z nich. Co zrobić, aby tak się stało? Zastosuj wskazówki, które poleca firma cateringowa. Warszawa przekonała się już nie raz, że można zaufać Melon Catering. Poznaj uniwersalne rozwiązania dla cateringu eventowego.

Zbierz przed eventem informacje o wykluczeniach od gości

Coraz więcej osób stosuje diety wykluczające określone produkty. Są to choćby dieta wegetariańska, czyli bezmięsna oraz wegańska, która nie akceptuje żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Trzeba też pamiętać o alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Często spotykane są m.in. uczulenie na gluten lub laktozę.

Catering eventowy musi uwzględniać wszystkie, specyficzne potrzeby gości. Najlepiej zadbać o to jeszcze przed komponowaniem menu. Jak to zrobić? Umieść na zaproszeniu pisemną adnotację oraz prośbę o kontakt do wskazanej osoby w celu poinformowania o wykluczeniach pokarmowych.

Zapewnij różnorodne dania

Bez względu na to, czy goście powiadomili o swoich preferencjach pokarmowych, trzeba zadbać o różnorodność potraw. Każdy posiada własne preferencje smakowe, które nie muszą wynikać ze stosowania diety. Dotyczy to m.in. podziału na dania tradycyjne i nowoczesne, kuchnię europejską i orientalną, czy też łagodne lub ostre smaki.

Catering na event powinien odzwierciedlać masowe gusta, ale dbać jednocześnie o indywidualne potrzeby. Oznacza to, że warto umieścić w menu cały wachlarz propozycji. Tak, aby mogli coś dla siebie znaleźć m.in. weganie lub osoby przywiązane do tradycyjnych smaków. Dzięki temu każdy będzie zadowolony.

potrzeby-gosci-catering-

Odpowiednio oznacz dania

Skąd Twoi goście będą wiedzieć, że określona potrawa jest zgodna ze stosowaną przez nich dietą? Catering eventowy musi zatroszczyć się o odpowiednie oznaczenie serwowanych dań. Istotne jest, aby była podana nie tylko ich nazwa, ale też informacja na temat wykluczeń (np. bezglutenowy, wegański, bez cukru).

Jeśli poczęstunek jest w formie bufetu, oznaczenie powinno znajdować się w widocznym miejscu, tuż przy określonej potrawie. W sytuacji, kiedy dania są podawane do stołów, dobrym pomysłem jest wręczenie gościom kart menu. Należy umieścić w nich opis potraw i listę alergenów.

Zgłoś się do firmy cateringowej, która przygotuje dla Ciebie menu

Tworzenie menu na event jest niezwykle skomplikowane, szczególnie jeśli chcesz, aby spełniło oczekiwania gości. Stosowanie się do powyższych wskazówek wymaga też specjalistycznej wiedzy z zakresu kulinariów i dietetyki. Całe szczęście nie musisz zajmować się tym samodzielnie. Układanie menu to zadanie, które wykona firma cateringowa. Warszawa jest zaś miejscem, w którym możesz znaleźć wiele takich ofert. Jeśli chcesz odnieść sukces, lepiej jednak nie eksperymentować i wybrać firmę, która może pochwalić się doświadczeniem oraz pozytywnymi opiniami.

Wybierz Melon Catering na swój event

Zróżnicowane menu, które zadowoli nawet najbardziej wymagające osoby to specjalność Melon Catering. Jesteśmy na ryku od ponad 25 lat i wiemy, co zrobić, aby Twój event odniósł sukces. Pracują u nas pasjonaci, wkładający serce w każdą przygotowaną potrawę. Przekonaj się o tym i sprawdź nasz catering eventowy.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia