Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Catering na wernisaż – jak go zaplanować?

Catering na wernisaż – jak go zaplanować?

catering-na-wernisaz

Wernisaż to wydarzenie o charakterze artystycznym, stanowiące spore wyzwanie pod względem organizacyjnym. Najważniejszy tego dnia jest oczywiście twórca i jego sztuka. Nie można jednak zapomnieć o zaproszonych gościach, którym należy podać poczęstunek. Jak wybrać catering na wernisaż? Sprawdź najważniejsze wskazówki.

Jak wybrać odpowiednią firmę cateringową?

Podczas tak ważnej uroczystości, jak wernisaż trzeba zadbać o każdy najmniejszy detal. Obecne na nim osoby zwrócą bowiem uwagę nie tylko na artystyczny aspekt wystawy. Ogólne wrażenie tworzą również takie elementy jak choćby muzyka i poczęstunek. Gotowy catering na event to zaś najprostszy sposób na zadbanie o kulinarną stronę wernisażu.

Co trzeba wziąć pod uwagę, wybierając firmę cateringową na wernisaż? Istotne jest doświadczenie przy różnorodnych imprezach, także wystawach. Aby mieć pewność, że firma sprosta takiemu wyzwaniu, dobrze byłoby zapoznać się z rekomendacjami dotychczasowych klientów. Pamiętaj też, że catering na wernisaż musi mieścić się w założonym budżecie oraz odpowiadać rodzajowi i stylowi wydarzenia (np. nowoczesny, abstrakcyjny, street-art).

Poczęstunek podczas wernisażu podnosi prestiż eventu oraz wpływa pozytywnie na atmosferę. Jakie menu będzie w tym przypadku najlepsze? Na początek warto skupić się na rodzaju dań. Takie spotkania odbywają się z reguły na stojąco, więc powinny dominować przekąski, w tym finger foods. Dobrze sprawdzą się też koktajle oraz różnego rodzaju słodkości (mini tarty, babeczki, musy).

Catering na wernisaż musi uwzględniać preferencje gości. A mogą być wśród nich osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub bezglutenowej. Zatroszcz się także o to, żeby całość była spójna. Idealnie, jeśli potrawy będą dopasowane do tematyki wystawy.

catering-wernisaz

O czym pamiętać przy wyborze miejsca cateringu?

Wernisaże z reguły odbywają się w galeriach lub wynajętych salach. Formuła standing party wymaga odpowiedniego dostosowania miejsca wydarzenia. Niezbędne jest choćby ustawienie szwedzkiego stołu oraz zapewnienie niezbędnych naczyń, podgrzewaczy oraz pozostałych akcesoriów.

Trzeba przygotować się na to, że goście będą napływać przez cały wieczór. Potrawy mają zaś niezmiennie zachwycać świeżością i pięknym wyglądem. O każdą z tych spraw ma zadbać firma cateringowa. Warszawa jest miejscem, w którym jednego dnia odbywa się wiele podobnych imprez, warto więc postarać się wyróżnić spośród innych wspaniałym poczęstunkiem.

Jak połączyć catering z atrakcjami wernisażu?

Co zrobić, żeby catering eventowy pasował do charakteru wernisażu? Strefa bufetowa, w której będzie znajdował się poczęstunek, nie może przeszkadzać w obcowaniu ze sztuką, ale ma uzupełniać całe wydarzenie. Potrawy powinny być eleganckie i oryginalne, a także atrakcyjnie udekorowane. Dzięki temu zrobią dobre wrażenie na artystach, którzy słyną z wysokich oczekiwań. Ma być dyskretnie, a przy tym efektownie.

Szukasz cateringu na terenie Warszawy? Wybierz ten z firmy Melon Catering!

Przejdźmy do konkretów: jak w odniesieniu artystycznego sukcesu pomoże firma cateringowa? Warszawa przekonała się o tym wielokrotnie: Melon Catering to firma, która może pochwalić się bogatym doświadczeniem przy zarówno mniejszych, jak i większych eventach oraz uroczystościach. Profesjonalny sprzęt, wykwalifikowana obsługa i spersonalizowane menu to sprawdzony przepis na sukces.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia