Strona główna / Aktualności/ Eventy/ 5 trendów w cateringu na duże imprezy – z czego warto skorzystać?

5 trendów w cateringu na duże imprezy – z czego warto skorzystać?

trendy-cateringowe

Organizacja przyjęcia to spore wyzwanie, szczególnie jeśli ma w nim wziąć udział duża ilość gości. Co zrobić, żeby odnieść sukces? Zanim przystąpisz do przygotowań, sprawdź, jakie są najnowsze trendy w cateringu. Przekonaj się, jak sprostać dzięki nim oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających gości: oto 5 obowiązkowych pozycji!

Wysoka jakość i świeżość składników

Współczesna kuchnia przywiązuje ogromną wagę do jakości wykorzystywanych składników. Wybierając catering eventowy, trzeba więc upewnić się, ze firma:

  • stawia na sprawdzonych, lokalnych dostawców,
  • używa świeżych produktów,
  • preferuje sezonowe owoce i warzywa.

Dodając do tego utalentowanych kucharzy, można mieć pewność, że potrawy będą pyszne i świeże oraz zrobią duże wrażenie na uczestnikach przyjęcia.

Różnorodność dań w cateringu

Preferencje kulinarne bywają mocno zróżnicowane. Każdy posiada zarówno ulubione potrawy, jak i składniki, za którymi nie przepada. W przypadku imprez z dużą liczbą gości, nie jest zaś realne uwzględnienie indywidualnych upodobań. Jak z tego wybrnąć? Catering firmowy powinien być jak najbardziej różnorodny. Dotyczy to każdej pozycji: przystawek, dań głównych, dodatków oraz deserów. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie i wyjdzie z przyjęcia zadowolony.

Zdrowa żywność i opcje dietetyczne

Kolejny trend, obok którego nie można przejść obojętnie to zdrowa żywność. Coraz więcej osób stawia na składniki znane ze swoich prozdrowotnych właściwości (jak warzywa, ryby i pełnoziarniste zboża), a rezygnuje z produktów tłustych i bogatych w cukier. Menu na przyjęciu musi oferować potrawy w wersji dietetycznej, na które skuszą się osoby prowadzące taki styl życia. Nie można zapomnieć także o daniach wegańskich, wegetariańskich oraz bezglutenowych.

catering-eventowy

Innowacyjne prezentacje i dekoracje stołów

Trendy w cateringu stawiają nie tylko na smak potraw, ale również ich wygląd. Niezwykle istotne są tu przede wszystkim:

  • forma podania – nowoczesna i elegancka (np.elektryczny grill)
  • wielkość porcji – zamiłowanie do niewielkich przekąsek i tzw. finger food,
  • dekoracje – stoły muszą być odpowiednio atrakcyjne.

Prezentacje dań są obecnie pomysłowe oraz skutecznie przyciągają wzrok, zaskakując gości. Istotne są też takie detale jak szklane pojemniki (lepsza ekspozycja dania) oraz warstwowe układanie składników (każdy produkt prezentuje się okazale).

Personalizacja i doświadczenie kulinarne

Potrawy, które serwuje catering eventowy, mają nie tylko smakować i sycić. Powinny tworzyć harmonijną całość ze wszystkimi, pozostałymi elementami przyjęcia. A jest to możliwe w sytuacji, kiedy menu będzie personalizowane. Duża impreza różni się od kameralnego bankietu, podobnie jak uroczystość rodzinna od firmowego spotkania. Niebanalne, stworzone specjalnie dla Ciebie oraz dopasowane do charakteru wydarzenia menu, stanie się wspaniałym doświadczeniem kulinarnym dla wszystkich gości.

Zadbaj o jakość cateringu na swoim evencie i wybierz Melon Catering!

Chcesz, żeby menu uwzględniało trendy w cateringu? Zaufaj doświadczeniu i pasji: w Melon Catering nie spoczywamy na laurach, ale wciąż dokształcamy się i szukamy nowych rozwiązań. Każde przyjęcie traktujemy indywidualnie, dlatego oferujemy spersonalizowane menu dopasowane do Twoich potrzeb i oczekiwań. Przekonaj się o tym: razem odniesiemy sukces!

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia