Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Z jakim wyprzedzeniem rezerwować catering na wesele?

Z jakim wyprzedzeniem rezerwować catering na wesele?

Kiedy rezerwować catering na wesele

Przygotowania do weselnego przyjęcia warto rozpocząć z odpowiednim wyprzedzeniem, by w dniu ślubu móc skupić się wyłącznie na świętowaniu. Jedną z kwestii, które – jako przyszli Nowożeńcy – powinniście zaplanować najwcześniej, jest oczywiście menu. Coraz więcej młodych par przy organizacji tego szczególnego wydarzenia, korzysta z usług firm cateringowych. Jeśli również chcecie w ten sposób zaspokoić głód gości, ten artykuł jest właśnie dla Was. Podpowiadamy, z jakim wyprzedzeniem należy złożyć zamówienie i podpisać umowę na catering weselny.

Kiedy rezerwować catering na wesele?

Jak doskonale wiadomo, jedzenie – obok wystroju lokalu, oprawy muzycznej czy ogólnej atmosfery przyjęcia – jest jednym z tych elementów wesela, które wspominane jest nawet po wielu latach. Aby mieć pewność, że strawy nie tylko nikomu nie zbrakło, ale również wszystkim ona smakowała, organizatorzy powinni zadbać o maksymalną różnorodność tego, co znajdzie się na stołach w dniu ich ślubu. Catering na wesele to doskonałe rozwiązanie, jeśli jako Państwo Młodzi:

  • planujecie przyjęcie w sali lub innym lokalu, pozbawionym zaplecza kuchennego,
  • nie chcecie zajmować się organizacją poczęstunku na własną rękę,
  • nie macie „głowy” do wynajmowania kucharzy i dostarczania im produktów,
  • marzycie o ślubie i przyjęciu weselnym w plenerze,
  • chcecie mieć pewność, że jedzenie zostanie profesjonalnie przygotowane i efektownie podane.

Jednym słowem – jeśli w dniu ślubu wszystko ma być dopięte na przysłowiowy „ostatni guzik”, to catering na przyjęcie weselne będzie idealnym pomysłem.

W sezonie ślubnym, który w naszej tradycji trwa niemal przez cały rok, najlepsze firmy cateringowe mają spore obłożenie, a zainteresowanie ich usługami wzrasta nieustannie. Wszystko to powoduje, że rezerwacja weselnego cateringu powinna być jednym z tych elementów organizacji eventu, który trzeba zaplanować najwcześniej. Wiele przedsiębiorstw, uwzględniając swoje moce przerobowe, posiadany sprzęt oraz zaplecze, określa limity dotyczące ilości obsługiwanych przez siebie wydarzeń. Nikogo nie dziwi więc fakt, że w przypadku najbardziej „rozchwytywanych” dostawców, umowy na catering weselny podpisywane są nawet z rocznym wyprzedzeniem.

Rezerwację warto więc poczynić już na 12 miesięcy przed planowanym terminem wesela, aby mieć całkowitą pewność, że firma będzie w stanie wykonać powierzoną jej usługę kompleksowo i profesjonalnie – tak, jak tego oczekujecie jako Państwo Młodzi. Dość „bezpiecznym” terminem na rezerwację jest jeszcze okres do 9 miesięcy od daty ślubu, a ostateczny deadline, po którym będzie bardzo ciężko znaleźć dobry catering okolicznościowy na wesele, wynosi pół roku do planowanego wydarzenia.

Ile trwa przygotowanie cateringu na wesele?

Samo przygotowanie weselnego cateringu to kwestia, której należy poświęcić minimum kilka zdań, bo do ustalenia jest zazwyczaj sporo. Oczywiste jest, że żadna firma nie przygotowuje jedzenia na rok przed eventem. Jednak wspominane 9-12 miesięcy to również czas na wypracowanie ostatecznego kształtu weselnego menu, co w większości przypadków wymaga dodatkowych spotkań, negocjacji oraz ustaleń. Życie często weryfikuje pierwotną koncepcję, zwłaszcza gdy w przyjęciu wezmą udział osoby o różnych upodobaniach smakowych czy mające odpowiednie wskazania medyczne co do przyjmowanych posiłków. Czas poświęcany przez firmy cateringowe na opracowanie jadłospisu zależy również od tego, co ma znaleźć się na stole. Jeśli menu przewiduje potrawy sezonowe lub egzotyczne, jak np. owoce morza czy produkty, które trzeba sprowadzić zza granicy, sam proces przygotowania jedzenia może znacznie się wydłużyć.

Catering weselny

Gdzie zamawiać catering na wesele?

Bardzo często, catering weselny obejmuje również całą logistykę, związaną z miejscem organizacji imprezy. Zamawiając catering plenerowy na wesele, powinniście odpowiednio wcześniej ustalić wszystkie ważne kwestie, jak chociażby dostęp do bieżącej wody, prądu czy inne rzeczy, istotne z punktu widzenia obsługi imprezy okolicznościowej. Z tego powodu, catering warto powierzyć sprawdzonej firmie, posiadającej odpowiednie doświadczenie. W Warszawie i okolicach taką firmą jest Melon Catering. Od lat obsługujemy przyjęcia, imprezy, a także wesela – zarówno w sali, jak i w plenerze. Zapewniamy miłą i bezstresową współpracę, gwarantując profesjonalną obsługę każdego przyjęcia.