Strona główna / Aktualności/ Przyjęcia/ Z jakich dań lepiej zrezygnować na weselu?

Z jakich dań lepiej zrezygnować na weselu?

catering-na-weselu
Weselne menu to element przyjęcia, który potrafi sprawić wiele problemów. Co bowiem zrobić, żeby zadowolić każdego gościa? Zanim zdecydujesz się na catering na wesele, dowiedz się, które potrawy nie powinny wylądować na stole. Dzięki temu unikniesz wpadki, a jedzenie będzie szybko znikać ze stołów.

 

Jedzenie na weselu? Postaw na proste i praktyczne potrawy!

Catering weselny musi być nie tylko elegancki, ale też odpowiadać różnorodnym gustom. I dlatego lepiej zrezygnować z eksperymentów oraz postawić na sprawdzone potrawy, które cieszą się powszechnym uznaniem. Nie oznacza to wcale, że na stołach ma królować rosół i schabowy. Dania mogą być efektowne, lecz nie powinny być po prostu zbyt skomplikowane – może to spowodować u gości zakłopotanie.

Jagody na sukni lub śnieżnobiałej koszuli? Zapobiegnij temu i zrezygnuj z dań plamiących oraz takich, które pozostawiają ślady na zębach lub posiadają intensywny aromat. Drobinki maku czy też zapach czosnku to elementy, które nie są mile widziane na weselu. Co jeszcze jest ważne podczas układania menu?

Ogranicz liczbę dań z owocami morza

Owoce morza są składnikiem wielu wykwintnych dań, mogą zatem wydawać się oczywistym wyborem w przypadku weselnego cateringu. Jeśli zastanawiasz się nad ich wyborem, przemyśl to ponownie. Owoce morze będą bowiem pyszne, o ile zostaną podane jeszcze w dniu połowu. W Polsce nie ma na to raczej szans, istnieje za to ryzyko zatrucia pokarmowego.

Potrawy z owocami morza pojawiają się zazwyczaj na nowoczesnych przyjęciach. Chcesz, aby Twoje wesele nie opierało się wyłącznie na tradycyjnej kuchni? Istnieje wiele sposobów na unowocześnienie menu jak choćby zdecydowanie się na catering eco friendly. Ekologiczne rozwiązania to wymóg dzisiejszych czasów i troska o naszą planetę.

Nie samym mięsem człowiek żyje

Potrawy mięsne wciąż cieszą się dużą popularnością. Pamiętaj jednak, że coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa, co trzeba uwzględnić, przygotowując catering na wesele. Wśród gości mogą znaleźć się wegetarianie i weganie, a gospodarze powinni się o nich zatroszczyć.

Mięso jest też ciężkostrawne. Zbyt duża liczba dań z tym składnikiem nie wpłynie więc dobrze na nastroje uczestników. Warto wspomnieć o wymiarze ekologicznym (ślad węglowy). Lepszym rozwiązaniem są potrawy zero waste, które wykorzystują każdy składnik do maksimum. Dzięki nim nic się nie zmarnuje.


dania-na-weselu

Uważaj na surowe jedzenie

Nic tak nie zepsuje imprezy, jak złe samopoczucie gości. A może się tak wydarzyć, jeśli zostanie zaserwowany tatar lub sushi. Surowe składniki mają tendencję do szybkiego psucia. O to zaś nietrudno w trakcie wesela, kiedy na sali jest bardzo ciepło.

Nie tylko surowe potrawy mogą spowodować problemy żołądkowe. Istotne jest tu odpowiednie przechowywanie i przewożenie towarów. Warto upewnić się, że wybrany catering stosuje zasadę plastic free. Opakowania plastikowe mogą zmniejszać trwałość potraw poprzez podniesienie ich temperatury.

Wybierz Melon Catering i postaw na nasze doświadczenie

Idealny catering weselny zachwyci gości i wprawi wszystkich w znakomity nastrój. Wybór firmy cateringowej nie może być więc przypadkowy. Postaw na doświadczenie, profesjonalizm oraz zaufanie wielu klientów. Sprawdź Melon Catering, a menu będzie wspominane przez gości jeszcze przez wiele lat.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia