Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Strefa gastronomiczna na pikniku firmowym, o czym pamiętać?

Strefa gastronomiczna na pikniku firmowym, o czym pamiętać?

Strefa gastronomiczna na pikniku firmowym

Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych, wiosennych dni, firmy tradycyjnie rozpoznają sezon na plenerowe pikniki oraz eventy dla swoich pracowników i ich rodzin. Organizacja takich spotkań sprzyja zacieśnianiu biznesowych relacji i pozwala na integrację w mniej formalnej atmosferze. Z punktu widzenia organizatora, przygotowanie wydarzenia najczęściej wiąże się z długą listą obowiązków. Jednym z tych, o których warto pomyśleć najwcześniej, by wszystko odpowiednio zaplanować, jest strefa gastronomiczna. Rozwiązaniem, które pozwoli nie przejmować się jej stworzeniem, jest profesjonalny catering plenerowy dla firm.

Obsługa cateringowa na imprezę firmową – na co zwrócić uwagę?

Zarówno w Warszawie, gdzie świadczymy nasze usługi jako Melon Catering, jak i w pozostałych regionach kraju firmowe pikniki i eventy na świeżym powietrzu cieszą się ogromną popularnością. Standardem przy organizacji gastronomii na tego typu imprezach są firmy cateringowe, zapewniające kompleksową obsługę imprez plenerowych. Warto przy wyborze dostawcy takich usług zwrócić uwagę na kilka rzeczy, które zapewnią udaną współpracę. Najważniejsze kwestie, o których powinieneś pamiętać, znajdziesz poniżej.

Logistyka i zaplecze techniczne

Organizując event w plenerze, powinieneś przygotować się na to, że strefa gastro będzie jednym z miejsc cieszących się największym zainteresowaniem. Wybierając dostawcę usług cateringowych, warto upewnić się, że posiada on niezbędne zaplecze techniczne, takie jak stoły i ławki piknikowe, parasole, kosze na śmieci oraz wszystko, co niezbędne, by stworzyć uczestnikom imprezy komfortowe warunki. Na tym etapie bardzo ważne jest planowanie. W zależności od miejsca, w jakim odbywać się będzie event, trzeba szczegółowo ustalić lokalizację stref gastronomicznych, zadbać o dostęp do prądu, wody oraz o swobodny dojazd dla obsługi wydarzenia.

Strefa gastronomiczna na pikniku firmowym

Menu na imprezę plenerową

Pikniki rodzinne wymagają szerokiej oferty gastronomicznej ze względu na fakt, że udział w nich biorą całe rodziny. Firma cateringowa powinna być na to przygotowana i zapewnić posiłki odpowiednie zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych. Na większości tego typu eventów doskonale sprawdza się menu grillowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by poczęstunek dostosować do tematu imprezy. Warto również uwzględnić nawyki żywieniowe osób preferujących menu wegetariańskie, bezglutenowe i inne, tak aby każdy z uczestników eventu znalazł w ofercie coś dla siebie.

Trendy w cateringu eventowym

Myli się ten, kto twierdzi, że w usłudze cateringowej liczy się wyłącznie smaczne i niedrogie jedzenie. Czy firma kojarzona z ekologicznymi produktami może pozwolić sobie na wszechobecny plastik i generowanie ogromnych ilości odpadów podczas organizowanego przez siebie pikniku? Z pewnością nie, dlatego warto wybrać catering, który oprócz konkurencyjnej ceny i dobrego menu, proponuje również ekologiczne podejście i zdrową kuchnię. Z pewnością zostanie to zauważone i pomoże budować pozytywny wizerunek przedsiębiorstwa, co również stanowi ważny aspekt organizacji tego typu wydarzeń.