Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Savoir-vivre na uroczystych bankietach firmowych

Savoir-vivre na uroczystych bankietach firmowych

bankiet-firmowy

Impreza firmowa to dobra okazja, by zacieśnić więzi między pracownikami a szefostwem. Często biorą w niej udział również ważni klienci, dlatego warto zaprezentować się z jak najlepszej strony. Na formalnych bankietach obowiązuje nie tylko sprecyzowany dress code, ale i dobre maniery. Niezależnie od tego, czy organizujesz taki meeting, czy jesteś gościem – Melon Catering prezentuje kilka zasad savoir-vivre, o których musisz wiedzieć bez względu na swoją rolę. Poznaj je już teraz!

 

Jak zachować się przy stole podczas bankietu

Na bankiety w Warszawie organizatorzy zamawiają zwykle profesjonalny catering dla firm. Doświadczona firma zapewnia menu dopasowane do charakteru wydarzenia, więc by czuć się pewnie przy stole, przydatna będzie znajomość kilku podstawowych informacji. Z tego tekstu dowiesz się czego nie wypada robić na wydarzeniach tego typu oraz jak jeść zgodnie z zasadami savoir-vivre. Nabyta wiedza przyda Ci się nie tylko na firmowy bankiet, ale i na przyszłość.

Na co zwrócić uwagę podczas jedzenia i pica

Formalny posiłek wymaga przede wszystkim poprawnego używania sztućców. Oto kilka przydatnych rad:

  • Osoby praworęczne powinny trzymać widelec w lewej ręce, a nóż w prawej. W przypadku osób leworęcznych będzie odwrotnie.
  • Zanim sięgniesz po napój, oprzyj sztućce po bokach talerza.
  • Na formalnych bankietach, profesjonalny catering raczej nie podaje przekąsek do spożywania palcami. Pamiętaj, by zawsze używać przynajmniej widelca.

Co równie ważne, nie podnoś talerza przy jedzeniu zupy. Przechylić możesz go jedynie na koniec, w celu nabrania reszty dania. Podane pieczywo jedz, odrywając je po kawałku, który następnie możesz posmarować masłem. Oczywiście niedopuszczalne jest siorbanie i mlaskanie – nie jesteśmy przecież w Chinach. U nas zadowolenie z posiłku lepiej wyrazić w inny sposób.

savoir-vivre

Ułożenie sztućców ma znaczenie!

Nie chcesz zastanawiać się, którego widelca użyć jako pierwszego przy wielodaniowym posiłku? Ogólna zasada jest bardzo prosta! Konkretne ułożenie sugeruje, których sztućców należy używać po kolei. Tych znajdujących się najdalej od talerza, używaj jako pierwszych. Zmierzaj do środka, konsumując serwowane kolejno:

  • przystawki i sałaty,
  • zupę,
  • danie główne,
  • deser.

Sztućce deserowe znajdują się zwykle nad talerzami, ułożone równolegle lub prostopadle do brzegu stołu.

Podpowiadamy, co jeszcze warto wiedzieć

Pamiętaj, by po zakończonym posiłku odłożyć sztućce równolegle na talerzu. O Twoim wychowaniu i kulturze osobistej świadczy również spożywanie alkoholu w rozsądnej ilości. Aby wszyscy spędzili miło czas na bankiecie, każdy powinien postarać się również o dobrą atmosferę. Mimo że charakter takiego spotkania jest zwykle swobodniejszy, niż codzienny dzień pracy, nie należy nikogo obgadywać ani plotkować.

Profesjonalny catering dla firm w Warszawie

Jeśli zamierzasz zorganizować uroczysty bankiet firmowy w Warszawie, proponujemy najlepszy catering dla firm z Warszawy. Zajmiemy się nie tylko przygotowaniem przepysznego menu, ale i profesjonalną obsługą wydarzenia. Z wielką przyjemnością pomożemy Ci wyprawić formalne przyjęcie i zadbać o Twoich gości. Skorzystaj z bezpłatnego formularza, a z chęcią odezwiemy się do Ciebie, by omówić szczegóły. Zapraszamy!

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia