Strona główna / Aktualności/ Przyjęcia/ Przystawki – co musisz o nich wiedzieć?

Przystawki – co musisz o nich wiedzieć?

przystawki

Przystawki pełnią niezwykle ważną rolę podczas różnego rodzaju przyjęć. Są to bowiem niewielkie przekąski o atrakcyjnym wyglądzie, które stały się niezbędnym elementem eleganckiego menu. Nie są zbyt sycące, a ich rolą jest zaostrzenie apetytu. Dlaczego są tak ważne? Poznaj ich zastosowanie i skorzystaj ze wskazówek Melon Catering!

 

Za co świat pokochał przystawki?

Oczekiwanie na danie główne z pustym żołądkiem byłoby dość męczące. Podczas przyjęć, wszyscy goście powinni zaś być w doskonałym nastroju. Dlatego przed zaserwowaniem właściwych potraw, należy umilić im czas, podając drobne przekąski. Jaką jeszcze rolę pełnią przystawki?

  • wyostrzają smak oraz pobudzają apetyt,
  • minimalizują dyskomfort związany z czekaniem na główne dania,
  • wyglądają atrakcyjnie i stanowią ozdobę stołu.

Co ważne, podane porcje nie mogą być zbyt duże: celem przekąsek nie jest zaspokojenie apetytu. Catering często uwzględnia też przystawki ciepłe i zimne, które są bardzo różnorodne.

Co musisz wiedzieć o przystawkach na zimno?

Zimne przystawki można podać na samym początku imprezy. Warto już wcześniej poustawiać je na stołach: tak, żeby czekały na gości. Oczywiście muszą prezentować się atrakcyjnie, a także cechować się interesującą formą podania.

Świetnym wyborem w przypadku przystawek na zimno są tzw. finger food, czyli porcje na jeden kęs. Mogą to być również przeróżne kompozycje z wędlin i serów oraz ryb. Na eleganckich wydarzeniach popularnym wyborem jest z kolei kawior. Wybierając zimne przekąski, nie zapomnij, że najlepiej zdecydować się na kilka propozycji (nie każdy przepada za rybami lub serem), uwzględniając też specyficzne diety (np. wegańską).

przekaski

Co musisz wiedzieć o przystawkach na ciepło?

Ciepłe dania pobudzają żołądek do pracy, sprawiając, że goście nabiorą apetytu. Gorący bufet ma też wiele możliwości podania, przez co dania będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale też wzrok. Catering w formie przystawek na ciepło to m.in.:

  • kremowe zupy podane w kokilkach,
  • wytrawne muffiny i tartaletki,
  • faszerowane warzywa,
  • bruschetty oraz inne rodzaje grzanek.

Przystawki na ciepło również nie mogą być zbyt duże. Niewielkie porcje wyglądają bardziej wykwintnie, a także umożliwiają zjedzenie całego dania.

Dlaczego warto postawić na przystawki na imprezach i eventach?

Imprezowy savoir-vivre ma znaczenie na każdym przyjęciu, bez względu na jego charakter. Przekąski stanowią zaś jeden z ważniejszych elementów uroczystości i dlatego nie może ich zabraknąć w cateringu. Jest to posiłek, który ma zachęcić do skosztowania kolejnych dań, a nawet sprawić, że goście nie będą mogli się ich doczekać.

Nie można też zapomnieć o aspektach wizualnych. Przystawki, jeśli są odpowiednio atrakcyjne, mogą stanowić prawdziwą dekorację stołu. Często są też serwowane na półmiskach lub podawane w formie bufetu. Decydując się na takie rozwiązanie, pamiętaj, aby były łatwe do zjedzenia.

Szukasz pysznych przystawek na event? Wybierz te od Melon Catering!

Zadaniem przystawek jest oczarowanie gości swoim wyglądem i wyjątkowym smakiem. Stanie się tak jednak pod warunkiem, że wybierzesz wysokiej jakości catering. Gdzie znajdziesz więc wyjątkowe przystawki na Twój event? Sprawdź Melon Catering! Wieloletnie doświadczenie i starannie wyselekcjonowana oferta to przepis na sukces. Przekonaj się o tym i umów się na spotkanie z naszym koordynatorem.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia