Strona główna / Aktualności/ Lunch/ Poznaj 5 rodzajów spotkań biznesowych i podstawowe różnice pomiędzy nimi

Poznaj 5 rodzajów spotkań biznesowych i podstawowe różnice pomiędzy nimi

catering-dla-firm

Doskonałą okolicznością do zawierania wartościowych znajomości, a także podtrzymania istniejących są spotkania firmowe. Planujesz takie urządzić? Podpowiadamy, czym oprócz określonej pory dnia na ich organizowanie, różnią się takie meetingi. Dowiedz się, dlaczego warto w ich przypadku postawić na profesjonalny catering biznesowy w Warszawie.

 

Biznesowy savoir-vivre przy stole – co warto wiedzieć?

Niezależnie od rodzaju, spotkania biznesowe wymagają taktownego zachowania. Dlatego warto być obeznanym w kilku podstawowych kwestiach:

  1. Pamiętaj, że to gospodarz inicjuje siadanie do stołu, czy rozpoczęcie jedzenia.
  2. Wycisz telefon i nie kładź go przy talerzu – to samo dotyczy kluczy i portfela.
  3. Nie wstawaj od stołu zaraz po posiłku.
  4. Poprawnie używaj sztućców i serwetki.
  5. Do 12:00 pij jedynie szampana, o poranku nie wypada spożywać alkoholu.

Brunch – poranne spotkanie

Brunch ma zwykle miejsce między 10:00 a 13:00, przed obiadem. To tzw. „późniejsze śniadanie”, które nie trwa dłużej niż 1,5 godziny. Serwuje się na nim dania śniadaniowe i lekkie, ciepłe potrawy obiadowe. Organizując brunch dla pracowników w Warszawie, warto postawić na profesjonalny catering dla firm. To pyszne jedzenie przy szwedzkim stole, którego forma idealnie pasuje do swobodnego charakteru meetingu.

Najbardziej popularny lunch

W biznesowym środowisku najczęściej organizowanym spotkaniem jest lunch, który odbywa się między 14:00 a 16:00. Nie obowiązuje na nim sztywny dress code, a jego forma służy ociepleniu relacji w firmie. Lunch dobrze sprawdza się też podczas szkolenia i długiego zebrania. Warto zamawiać catering na konferencje w Warszawie, by umilić przerwę ich uczestnikom.

Aperitif – doskonały do networkingu

Aperitif to kilkunastominutowe spotkanie. Nazywamy tak wstęp do wieczornej kolacji. To czas, gdy gospodarz czeka na pojawienie się wszystkich gości. Sprzyja on zacieśnianiu istniejących więzi i kreowaniu nowych znajomości. Najczęściej podstawowym elementem aperitifu jest niskoprocentowy alkohol, który ma pobudzić apetyt.

Czym jest przyjęcie koktajlowe?

Najpopularniejsze wśród meetingów stojących jest przyjęcie koktajlowe. Trwa ono 1-2 godziny i odbywa się między 16:00 a 19:00. Warto pamiętać, że obowiązuje na nim dress code. Obsługa zapewnia lekkie napoje alkoholowe i bezalkoholowe, a także szybkie przekąski. Nieoceniony w przygotowaniu atrakcyjnego menu jest w tym przypadku catering na spotkania biznesowe, którego forma pozytywnie wpłynie na wizerunek przedsiębiorstwa.

catering dla firm warszawa

Kolacja – uroczyste spotkanie

Najbardziej uroczysty charakter z biznesowych meetingów ma kolacja. Odbywa się po godzinach pracy i wymaga odświętnego stroju. Zwykle jest urządzona jako „zasiadana”, choć może być też stojąca w formie bufetu. W każdym przypadku warto, by jej organizacją zajęli się profesjonaliści. Dobry catering dla firm w Warszawie przygotuje różnorodne dania, np. wytrawne finger food czy deserowe monoporcje. Dzięki temu kolacja będzie dopięta na ostatni guzik, a Twoje przedsiębiorstwo zaprezentuje się z najlepszej strony.

Zamów catering biznesowy w Warszawie już dziś!

Jeśli potrzebujesz profesjonalnego wsparcia w organizacji spotkania biznesowego w Warszawie lub okolicach – skontaktuj się z nami. Oferujemy smaczne i pożywne dania, które uświetnią każde przyjęcie, szkolenie, czy przerwę w pracy. Zaufaj takiej firmie, jak Melon Catering i ciesz się atrakcyjnym menu i obsługą na najwyższym poziomie. Zapraszamy do współpracy!

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia