Strona główna / Aktualności/ Przyjęcia/ Podano do stołu. Zobacz, jak serwować dania podczas domowych imprez!

Podano do stołu. Zobacz, jak serwować dania podczas domowych imprez!

Jak serwować potrawy

Udana impreza w gronie najbliższych to nie tylko dobra atmosfera i smaczne jedzenie. Odpowiednio udekorowany stół oraz kreatywny sposób podawania potraw sprawiają, że wszystko smakuje lepiej! Poznaj najmodniejsze trendy w serwowaniu dań przygotowanych samemu lub dostarczonych na przyjęcie jako catering okolicznościowy!

Jak powinno przebiegać domowe przyjęcie?

Trudno wyobrazić sobie urodziny, obchody rocznicy ślubu, pierwszą komunię lub karnawałową domówkę bez smacznego poczęstunku. Organizując imprezę w domu, musisz jednak zdawać sobie sprawę, że podawanie jedzenia gościom rządzi się swoimi prawami, a ich przestrzeganie to po prostu kwestia dobrego smaku. Jedną z podstawowych zasad jest kolejność, w jakiej poszczególne dania pojawiają się na stole. Powinna ona wyglądać tak, jak na poniższej liście.

  1. Aperitif dla pobudzenia trawienia.
  2. Przystawki.
  3. Zupa.
  4. Danie rybne.
  5. Posiłek mięsny
  6. Kawa lub herbata oraz deser.

Pamiętaj, by podawanie posiłków zaczynać od osób najstarszych, a dopiero potem serwować jedzenie młodszym uczestnikom. Panie zawsze mają pierwszeństwo nad panami. Dania porcjowane oraz zupy podawaj od prawej strony, a wszystkie pozostałe potrawy – od lewej.

Czego potrzebujesz, by z klasą podjąć gości?

Gotując samemu lub zamawiając catering na imprezę czy przyjęcie, potrzebujesz również odpowiedniej zastawy oraz akcesoriów, które ułatwią serwowanie posiłków. Warto zadbać o odpowiednich rozmiarów tace, niezbędne do roznoszenia jedzenia i napojów. Do ciast i deserów najlepiej wykorzystać efektowne patery, a praktycznym wyposażeniem stołu oraz jego efektowną dekoracją będą z pewnością solniczki i pieprzniczki, oraz serwetki.

Patenty na efektowne serwowanie potraw

Świeży, wyprasowany (choć niekoniecznie biały) obrus to oczywiście podstawa, podobnie jak świece, kwiaty czy efektowne serwetniki, którymi udekorujesz stół. Warto jednak pójść o krok dalej i zadbać o estetykę samych potraw, odpowiednio je dekorując. Sposobów na urozmaicenie serwowanych dań podczas oficjalnego przyjęcia lub imprezy jest mnóstwo. Część z nich wystarczy odpowiednio ułożyć na talerzu lub półmisku. Inne, jak sałatki czy desery, możesz udekorować, używając w tym celu fantazyjnie pokrojonych owoców i warzyw albo czekoladowych figurek. Jako ozdoba doskonale sprawdzają się też sosy, dressingi, karmel oraz konfitury.

Podawanie potraw na domowych imprezach

A może profesjonalny catering?

Jeśli chcesz na imprezie zaimponować gościom efektownie podanymi potrawami, ale nie masz czasu lub nie chcesz samodzielnie gotować, postaw na profesjonalny catering na przyjęcie. Firma dostarczy Ci świeże, pożywne i smaczne, a przy tym fantazyjnie udekorowane potrawy. Bogate menu pozwoli wybrać dania i przekąski idealnie dostosowane do potrzeb i preferencji Twoich gości, a Ty zaoszczędzisz czas i pieniądze.

Melon Catering to profesjonaliści, którym możesz zaufać!

Organizujesz imprezę w Warszawie i szukasz cateringu na przyjęcie? Wybierz Melon Catering! Jesteśmy do Twoich usług przez cały rok. Różnorodne menu, wieloletnie doświadczenie oraz wsparcie na każdym etapie organizacji imprezy to nasze największe atuty. Sprawdź naszą ofertę cateringu okolicznościowego i skontaktuj się z nami już teraz!

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia