Strona główna / Aktualności/ Przyjęcia/ Jakich potraw nie podawać na imprezach? Podpowiadamy!

Jakich potraw nie podawać na imprezach? Podpowiadamy!

catering-na-imprezach

W przypadku przyjęć samodzielne gotowanie jest dość problematyczne. Zajmuje sporo czasu, a efekt nie zawsze jest zgodny z oczekiwaniami. Jak tego uniknąć? Catering to rozwiązanie, które sprawdzi się przy wielu okazjach. Zanim jednak przejdziesz do wybierania menu, pamiętaj, że nie każda potrawa będzie dobrym wyborem. Czego więc nie należy podawać? Sprawdź wskazówki od Melon Catering.

 

Zadbaj o wysoką jakość potraw

Jedzenie to jeden z najistotniejszych elementów ważnych uroczystości. Powinno być atrakcyjnie podane, dostosowane do rodzaju wydarzenia i przede wszystkim smaczne. Wszystkie wymienione cechy składają się na jedną, kluczową kwestię, jaką jest wysoka jakość potraw. Co jeszcze będzie jej wyznacznikiem? Świeże produkty od lokalnych dostawców oraz dbałość o każdy, najmniejszy szczegół.

Wspaniały smak dań wynika oczywiście również z umiejętności kucharzy. Catering na imprezach musi być zatem przygotowany przez prawdziwych profesjonalistów, dla których praca jest prawdziwą pasją. Wybierając firmę, warto więc zwrócić uwagę na jej doświadczenie i opinie klientów: zyskasz pewność, że stawiają na jakość.

Zapomnij o daniach luksusowych

Wykwintne potrawy wydają się dość oczywistym wyborem w przypadku eleganckich imprez. Lepiej jednak zachować w tej kwestii umiar. Zbyt luksusowe dania mogą wprawić gości w zakłopotanie, szczególnie w sytuacji, kiedy nie będą wiedzieć, w jaki sposób należy je spożywać.

Unikanie skomplikowanych receptur nie oznacza, że na stołach mają lądować wyłącznie tradycyjne potrawy. Dobra firma cateringowa doradzi, jakie dania cieszą się największą popularnością. Popadanie w skrajność może bowiem przynieść efekt odwrotny od zamierzonego: gusta są bardzo zróżnicowane.

Unikaj surowych potraw

Dania, które zaserwujesz na przyjęciu, nie powinny być przygotowane z surowego mięsa, jaj lub ryb. Dlaczego? Wynika to ze zwiększonego ryzyka zatrucia pokarmowego. Mogą być one źródłem zakażenia groźnymi bakteriami, a w najgorszym przypadku uczestnicy imprezy zakończą imprezę w szpitalu.

Surowe potrawy często wymagają przechowywania w lodówce. Jeśli będą przez wiele godzin leżeć na stole, mogą szybko się zepsuć. Taki catering na imprezach jest zatem niedopuszczalny. Bezpieczeństwo zawsze musi być na pierwszym miejscu.

owoce-morza

Nie wybieraj egzotycznych potraw

Egzotyczne składniki budzą zaciekawienie i na pewno będą wyróżniać się pod względem wizualnym. Czy to oznacza, że spotkają się z uznaniem gości? Niestety, często jest zupełnie odwrotnie. Catering w stylu egzotycznym może nieco przestraszyć, a przyjęcie nie jest dobrym miejscem na kulinarne eksperymenty.

Nieznane dania mogą też spowodować, że zaproszone osoby poczują się niezręcznie. A stanie się tak z całą pewnością, jeśli nazwa potrawy będzie trudna do wymówienia. Bezpieczniejszym rozwiązaniem będą znane dania w nowoczesnej odsłonie, które prezentują się efektownie i nie wzbudzają żadnych obaw.

Masz wątpliwości co do cateringu? Skontaktuj się z Melon Catering!

Wybór odpowiedniego menu to trudne zadanie. I dlatego warto zaufać w tej kwestii profesjonalistom. Wybierz Melon Catering: u nas jakość zawsze jest na pierwszym miejscu, a przygotowaniem każdej potrawy zajmują się doświadczeni kucharze. Przekonaj się, że każdy detal ma znaczenie, a wspaniałe kompozycje mogą cieszyć nie tylko wzrok, ale też podniebienie.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia