Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Jaki powinien być catering na wystawę lub wernisaż?

Jaki powinien być catering na wystawę lub wernisaż?

Catering na wernisaż

Otwarcie wystawy to uroczysty i bardzo ważny dla każdego artysty moment. Przygotowanie wernisażu jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla osób, odpowiedzialnych za to, by event był udany pod każdym względem. Oprócz wrażeń duchowych warto zadbać również o doznania smakowe, przygotowując gościom uroczysty, dopasowany do okoliczności poczęstunek. Z uwagi na fakt, iż nie jest łatwo ustalić odpowiednie menu na wydarzenie kulturalne, warto zlecić to zadanie profesjonalnej firmie, która dostarczy odpowiedni, okolicznościowy catering. Jeśli właśnie teraz stajesz przed wyzwaniem, jakim jest zorganizowanie wystawy, ten tekst jest dla Ciebie.

Ile przygotowuje się catering na wernisaż?

W odróżnieniu od wielu innych eventów wernisaże oraz wystawy planuje się najczęściej z dużym wyprzedzeniem. Dzięki temu instytucja organizująca wydarzenie ma wystarczająco wiele czasu na dopięcie wszystkich formalności. Jedną z tych kwestii, o których należy pomyśleć najwcześniej, jest z pewnością catering na imprezę. Czas potrzebny na jego przygotowanie zależy w dużej mierze od tego, jak wiele osób ma uczestniczyć w otwarciu wystawy i co ma znaleźć się na stole w dniu tak uroczystego wydarzenia. Profesjonalna firma cateringowa musi mieć czas na przygotowanie menu zgodnie z ustaleniami z zamawiającym. Zazwyczaj, poszczególne kwestie regulowane są w ramach spotkań lub w kontakcie telefonicznym, bądź mailowym. Często pierwotna koncepcja ulega zmianie, a wszystko po to, by w pełni dostosować poczęstunek np. do motywu przewodniego wystawy.

W związku z tym warto zarezerwować catering eventowy na spotkanie artystyczne minimum kilka miesięcy przed jego planowym terminem.

Poczęstunek na wernisaż

Catering na wystawę, o czym warto pamiętać?

Wśród wielu zalet współpracy z firmą cateringową przy organizacji wernisażu, na uwagę zasługuje jej doświadczenie. Catering, który obsłużył wiele tego rodzaju imprez i wydarzeń, będzie cennym wsparciem i udzieli ważnych wskazówek, które pozwolą dostosować bufet do specyfiki wydarzenia i preferencji jego uczestników. Warto pamiętać, że środowisko artystów słynie z wysublimowanego gustu i z chęcią zaspokoi głód czymś niebanalnym, zarówno w smaku, jak i formie. Z tego samego powodu ważne jest, by strefa bufetowa odpowiednio się prezentowała i zachęcała do korzystania z tego, co znajdzie się na stołach.

Należy również wziąć pod uwagę fakt, że w gronie gości mogą znaleźć się wegetarianie, weganie, osoby przebywające na specjalnych dietach oraz takie, które ze względu na stan zdrowia, nie mogą spożywać różnych produktów: np. jasnego pieczywa czy smażonych mięs. Warto więc zadbać, by menu było tak skomponowane, aby każdy uczestnik wernisażu znalazł w nim coś dla siebie.

Z czego zrezygnować organizując catering na wystawę?

Z uwagi na charakter wydarzenia, catering na wernisaż najlepiej zorganizować w formie szwedzkiego stołu. Sadzanie gości w osobno wydzielonej sali, ograniczając w ten sposób możliwość swobodnego poruszania się i prowadzenia rozmów, nie pasuje do konwencji całego eventu. Z tego powodu, możliwa będzie rezygnacja z typowego menu obiadowego oraz z części zastawy stołowej. Formuła standing party nie wymaga również wielu osób do obsługi. Jednak zlecając catering na wystawę profesjonalnej firmie, nie trzeba martwić się o ten aspekt, ponieważ doświadczony personel z pewnością zapewni odpowiedni poziom obsługi całego wydarzenia.

Melon Catering – dobry catering eventowy

Organizacja poczęstunku na wernisaż, wystawę lub inne wydarzenie kulturalne wymaga wiedzy i odpowiedniego doświadczenia. Warto w tej kwestii zaufać profesjonalistom, oferującym catering okolicznościowy. Najlepszy wybór w Warszawie to oczywiście Melon Catering! Specjalizujemy się w obsłudze zarówno kameralnych eventów, jak i dużych wydarzeń artystycznych w muzeach, galeriach sztuki, domach kultury oraz wielu innych obiektach. Nasze umiejętności, wiedza oraz doświadczenie z pewnością będą cennym wsparciem i pozwolą zorganizować profesjonalny, pyszny poczęstunek, w pełni odpowiadający preferencjom każdego uczestnika imprezy.