Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Jak zaplanować catering na konsolację?

Jak zaplanować catering na konsolację?

Stypa – chociaż nie jest obowiązkowym elementem pogrzebu – na stałe wpisała się w polską tradycję ostatniego pożegnania. Stanowi okazję do wspominania zmarłego, a także do posilenia się przed drogą powrotną. Warto ją zorganizować zwłaszcza wtedy, gdy na uroczystość pogrzebową przyjeżdżają goście z daleka. O czym pamiętać, planując konsolację, jakie menu podać i czy dobrym rozwiązaniem na stypę będzie catering okolicznościowy? Odpowiadamy na wszystkie najważniejsze pytania.

Dlaczego warto wybrać catering na stypę?

W obliczu straty bliskiej osoby wielu z nas nie ma głowy do tego, by myśleć o sprawach praktycznych, takich jak przygotowanie poczęstunku dla żałobników. Jednak biorąc pod uwagę tradycję konsolacji oraz fakt, iż jej organizacja nie wymaga zbyt wielu formalności, w zdecydowanej większości przypadków decydujemy się na nią. Warto w tej sytuacji odpowiednio przemyśleć zarówno lokalizację takiego przyjęcia, jak i sposób przyrządzenia potraw. W tym ostatnim pomoże Ci doświadczona firma cateringowa.

Alternatywą dla stypy organizowanej w restauracji może być poczęstunek odbywający się w domu rodzinnym zmarłego. Rozwiązanie to jest znacznie tańsze, a w obecnych czasach – również dużo bezpieczniejsze od eventu w restauracji. Stypę można urządzić również w specjalnie wynajętej sali, co będzie bardzo dobrym rozwiązaniem, jeżeli przewidujesz, że na pogrzebie zjawi się większa liczba gości i okoliczne lokale gastronomiczne mogłyby ich nie pomieścić. W obu tych przypadkach z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które w swojej ofercie posiadają specjalne menu konsolacyjne, dzięki czemu rodzina zmarłego nie musi skupiać się na gotowaniu, ani wynajmować kucharzy.

Czym kierować się w doborze potraw?

Jeśli chodzi o potrawy serwowane w trakcie stypy, od lat prym wiodą dania tradycyjnej polskiej kuchni. Dwudaniowy obiad, złożony z zupy (najczęściej rosołu) oraz dania mięsnego, może zostać uzupełniony przystawkami, takimi jak sałatki, oraz ciepłe lub zimne przekąski. Kolejnym elementem poczęstunku po pogrzebie będzie kawa i herbata oraz ciasto. Tutaj największą popularnością cieszą się tradycyjne polskie wypieki: serniki, szarlotki czy makowce.

Liczbę potraw należy dostosować do posiadanego budżetu, ale również do specyfiki samego wydarzenia. Jeśli w pogrzebie wezmą udział osoby mające przed sobą długą podróż powrotną do miejsca zamieszkania, warto zadbać o bardziej obfity i treściwy posiłek. Kolejną rzeczą, którą trzeba uwzględnić, są indywidualne preferencje i potrzeby żywieniowe gości. Dobry catering okolicznościowy  w swojej propozycji konsolacyjnej z pewnością będzie mieć wegetariańską alternatywę dla osób, które nie jedzą mięsa.

Jakie napoje podawać na konsolacji?

Kwestia napojów stanowi kolejny element, który należy odpowiednio przemyśleć, Zazwyczaj, standardowym rozwiązaniem jest podanie na stół wody oraz soków owocowych, a także gorącej kawy i herbaty. A co z alkoholem na stypie? Czy wypada go serwować? Do tego problemu najlepiej podejść indywidualnie, biorąc pod uwagę m.in. to, czy na dotychczasowych rodzinnych spotkaniach alkohol pojawiał się na stołach. Jako organizator konsolacji nie jesteś zobowiązany do jego podawania, dlatego, jeśli sądzisz, że będzie to niestosowne, możesz zrezygnować z napojów alkoholowych. Wybrana firma cateringowa z pewnością doradzi Ci odpowiednie rozwiązanie w tym zakresie.

Odpowiedni nastrój wydarzenia

Chcąc nadać stypie wyjątkowy charakter i jeszcze bardziej powiązać to wydarzenie z osobą zmarłą, możesz zdecydować się na wprowadzenie dodatkowych elementów, np. oprawy muzycznej. W takiej sytuacji zawsze miej jednak na uwadze, by atmosfera na stypie była godna i by najważniejsza w tym dniu była pamięć o żegnanym bliskim. Na nastrój bez wątpienia wpłynie też profesjonalizm personelu serwującego posiłek: obsługa powinna być dyskretna, ale pomocna.

Wybierz usługi firmy Melon Catering

Organizacja stypy, w obliczu bólu towarzyszącego stracie bliskiej osoby, nie jest łatwym zadaniem. Z tego względu warto zdecydować się na usługi sprawdzonej firmy cateringowej, która nie tylko zajmie się przygotowaniem oraz dostarczeniem posiłku na miejsce okolicznościowego poczęstunku, ale także doradzi i pomoże odpowiednio zaplanować zarówno menu, jak i przebieg wydarzenia. Planując konsolację w Warszawie lub okolicach, możesz skorzystać z usług Melon Catering. Mamy wieloletnie doświadczenie w obsłudze styp, dzięki czemu zyskasz pewność, że na stole pojawią się świeże, smaczne i odpowiednio dobrane do okazji potrawy, a cała uroczystość przebiegnie w podniosłej, godnej atmosferze.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia