Organizacja spotkania biznesowego to dla firmy nie lada wyzwanie. Jeśli gra toczy się o zdobycie nowego, lukratywnego kontraktu lub pozyskanie atrakcyjnego kontrahenta, event musi zostać dopracowany w najdrobniejszych detalach. Jednym z elementów, które budują atmosferę takiego wydarzenia, jest poczęstunek. Często zdarza się, że lokale gastronomiczne i restauracje nie sprzyjają biznesowym negocjacjom, organizacji szkoleń czy konferencji. Właśnie dlatego w ostatnich latach niezwykle popularny stał się catering dla firm. Jeśli planujesz organizację któregoś z powyższych wydarzeń, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Znajdziesz w nim praktyczne porady dotyczące zamawiania cateringu biznesowego.
Kwestią, która w największym stopniu determinuje czas potrzebny na przygotowanie cateringu na szkolenie, naradę, konferencję czy event firmowy jest oczywiście rodzaj wybranego menu. Większość firm cateringowych posiada w swojej ofercie specjalne propozycje dedykowane spotkaniom biznesowym, gdyż tak forma evntu znacznie różni się od imprez okolicznościowych, wesel czy komunii. W dużych miastach, takich jak Warszawa catering dla firm warto rezerwować już na co najmniej 6 miesięcy przed planowaną datą wydarzenia. Pozwoli to obu stronom uzgodnić menu i omówić warunki współpracy, zakres obsługi czy sposób podania poczęstunku w trakcie spotkania.
Typowe spotkanie biznesowe, narada lub konferencja zwykle składają się z części oficjalnej oraz poczęstunku. Z uwagi na konieczność prowadzenia osobistych i często nieformalnych rozmów i negocjacji, formuła szwedzkiego stołu w trakcie takiego eventu sprawdzi się znacznie lepiej niż tradycyjne menu obiadowe. Konwencja ta sprzyja nawiązywaniu bliskich relacji – tak ważnych w biznesie – znacznie bardziej, niż spożywanie posiłku przy stole, bez możliwości swobodnej zmiany miejsca. Zaletą stołu szwedzkiego jest jego uniwersalny charakter. Tak forma podania cateringu dobrze sprawdzi się zarówno podczas gali firmowej lub bankietu, jak i kongresu, zebrania czy szkolenia.
Decydując się na catering biznesowy w formie szwedzkiego stołu, należy zadbać o to, by każdy uczestnik imprezy firmowej miał swobodny dostęp do potraw i zastawy. Oprócz tego warto pamiętać o uniwersalnych zasadach cateringu dla firm, które znajdziesz poniżej.
Niezależnie do tego, co ostatecznie znajdzie się na stole, należy również zadbać o jego profesjonalny, elegancki wygląd. Forma przygotowania cateringu na spotkanie biznesowe w znacznym stopniu wpływa na wizerunek przedsiębiorstwa, dlatego warto zadbać o to, by wszystko zostało dopięte na przysłowiowy ostatni guzik. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem będzie wybór profesjonalnej firmy, mającej wieloletnie doświadczenie w obsłudze spotkań biznesowych – takiej jak Melon Catering.
Specjalizujemy się w obsłudze konferencji, szkoleń, imprez oraz eventów biznesowych. Od lat współpracujemy z firmami z Warszawy i okolic dostarczając profesjonalny catering okolicznościowy. Do każdego zlecenia podchodzimy indywidualnie, gwarantując menu oraz sposób obsługi w pełni dostosowany do rangi i charakteru wydarzenia. Współpraca z Melon Catering to dla Twojej firmy pewność udanego wydarzenia. Skontaktuj się z nami już teraz i zarezerwuj interesujący Cię termin spotkania.