Spis treści
Planujesz menu na najbliższe przyjęcie? Pomyśl o efektownej desce z przekąskami. Idealnie skomponowane wędliny i sery skutecznie zaspokoją głód, a także zrobią wrażenie na gościach. W naszym artykule prezentujemy kilka porad w kwestii przygotowywania imprezowych przekąsek. Przeczytaj i sprawdź, jakie produkty należy wybrać oraz jak je ciekawie zaprezentować.
Deska serów i wędlin to znakomite uzupełnienie luźnych, towarzyskich spotkań z przyjaciółmi i imprez rodzinnych. Doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do grillowanych potraw, jak i zakąska na przyjęciu urodzinowym. W przypadku wydarzeń nieformalnych podawane jest zazwyczaj zaraz po przyjściu gości. Jeżeli uroczystość jest nieco bardziej oficjalna, warto ją zaserwować pomiędzy daniem głównym a deserem.
Na desce przekąsek powinny znaleźć się produkty o nieco dłuższej trwałości, które są w stanie zachować świeżość przez kilka godzin. Pod tym względem doskonale sprawdzą się wędliny suszone oraz długo dojrzewające, np. salami, szynka parmeńska, kabanosy. Można również zaserwować mocno przyprawione kawałki pieczonego mięsa.
W przypadku serów warto postawić na odmiany o intensywnym smaku i aromacie np. Camembert, Lazur, Cheddar. Warto zadbać o to, aby asortyment przekąsek był zróżnicowany i uwzględniał przysmaki o różnej twardości i konsystencji. Zaleca się, aby dobierać produkty zgodnie z zasadą pikantne wędliny – łagodne sery, łagodne wędliny – ostre sery.
Deskę serów i wędlin warto uzupełnić o smakowite dodatki, które wprowadzą lekkość oraz urozmaicenie do serwowanego menu. W tym celu możesz wykorzystać:
Dobierając dodatki, postaraj się o to, by nie zdominowały one smakowo serów i wędlin.
Nie można także zapomnieć o walorach wizualnych deski z przekąskami. Atrakcyjna aranżacja i kolorystyka skutecznie zwiększą apetyt Twoich gości i pozwoli im czerpać większą przyjemność z jedzenia. Sery możesz pokroić na wiele rozmaitych sposobów, np. w kwadratowe kosteczki, paski lub piramidki. Z plastrów szynki stwórz rulony, a kiełbaski potnij w ukośne kawałki. Do dekoracji gotowej kompozycji wykorzystaj rukolę, roszponkę, kiełki lub orzechy. Nie bój się dekoracji z kwiatów, nie tylko tych jadalnych. Postaw na nietypowy kształt deski i pamiętaj, że nie zawsze musi być drewniana!
Deski serów i wędlin to praktyczny i efektowny sposób serwowania przekąsek. Skorzystaj z gotowych propozycji doświadczonych szefów kuchni, koniecznie zapoznaj się z naszymi usługami. Oferujemy dobry catering okolicznościowy na przyjęcie rodzinne lub imprezę dla firm w Warszawie oraz okolicznych miejscowościach. Skontaktuj się z nami i uzyskaj bezpłatną wycenę wydarzenia.