Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Jak bezpiecznie transportować żywność? Sprawdź, w co musi być wyposażona dobra firma cateringowa!

Jak bezpiecznie transportować żywność? Sprawdź, w co musi być wyposażona dobra firma cateringowa!

Catering - transport żywności

Szukasz informacji o tym, jak powinien być zorganizowany transport, by można było bezpiecznie dostarczać zamówione dania do klientów? Dowiedz się, jakie warunki musi spełnić i jakie wyposażenie kupić firma cateringowa, by organizować imprezy biznesowe czy dowozić lunch boksy.

Dobry catering, czyli zgodny z przepisami

Każda profesjonalna firma cateringowa musi spełnić wiele wymogów, by działać zgodnie z przepisami. Kluczowe są:

  • DPP, czyli Dobra Praktyka Produkcyjna,
  • DPH, tj. Dobra Praktyka Higieniczna,
  • BHP – bezpieczeństwo pracy oraz odpowiednie standardy higieny.

Wyłącznie przedsiębiorstwo spełniające wymienione kryteria oferuje dobry catering. Koniecznie trzeba zadbać też o przestrzeganie DPC, czyli Dobrej Praktyki Cateringowej. Określa ona metody przyjmowania dostaw, przechowywania produktów spożywczych, eksponowania i serwowania dań oraz ich transportu.

Organizacja usług cateringowych w praktyce

Jeśli chcesz zamówić dobry catering dla firmw Warszawie, powinieneś wybrać przedsiębiorstwo oferujące najwyższą jakość posiłków oraz sprawne dostawy. Przede wszystkim, musi ono dbać o to, aby jedzenie nie stygło podczas transportu. Służą do tego specjalne urządzenia i pojemniki termoizolacyjne, jak termosy, pozwalające na utrzymanie stałej temperatury dań. Sprzęt do podgrzewania jedzenia, np. bemary, sprawdza się m.in. podczas:

  • przyjęć okolicznościowych,
  • eventów, także hybrydowych,
  • imprez plenerowych, ale i online.

Dzięki temu firma cateringowa może przyjmować zlecenia nawet na duże imprezy, podczas których przez kilka godzin obsługuje liczne grono gości. Grunt to odpowiednie zaplecze produkcyjne oraz wyposażenie. Równie ważna jest oczywiście wykwalifikowana kadra, która przygotuje wyjątkowe menu.

Jakie warunki transportu musi zapewnić firma cateringowa?

Oferta jedzenia na dowóz wymaga wprowadzenia określonych zasad podczas transportu gotowych dań. Należy bowiem zapewnić wtedy odpowiednie warunki sanitarne i techniczne. Potrawy powinny być przewożone w specjalnych pojemnikach przeznaczonych do żywności. Również pojazd musi uzyskać dopuszczenie z Sanepidu, by można nim było dostarczać takie ładunki. Nasze przedsiębiorstwo spełnia te kryteria, dzięki czemu mogliśmy stworzyć profesjonalny catering dla firm.

Wyposażenie firmy cateringowej

Profesjonalny sprzęt do przewozu gotowych potraw

Działalność w branży cateringowej wymaga określonych inwestycji. Odpowiednie urządzenia gastronomiczne gwarantują bowiem wysoką jakość obsługi. Klienci z Warszawy i innych miast coraz chętniej zamawiają jedzenie na wynos. Aby organizować dla nich niezapomniane przyjęcia plenerowe, trzeba mieć na wyposażeniu bemary, termosy i warniki. Firma cateringowa musi dysponować profesjonalnym sprzętem do przygotowywania i serwowania potraw.

Wybierz najlepszą firmę cateringową w Warszawie!

Jeżeli interesuje Cię dobry catering dla firm w Warszawie, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Chętnie przygotujemy indywidualną wycenę. Mamy wieloletnie doświadczenie w branży, zaangażowanych pracowników i profesjonalny sprzęt. Wiemy, jak przygotowywać, transportować i serwować smaczne dania. Z nami każde przyjęcie będzie udane, a goście będą miło je wspominać. Skontaktuj się z nami, a zorganizujemy każdy event, którego przygotowanie nam zlecisz.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia