Każda uroczystość, bez względu na jej charakter, wymaga zaserwowania odpowiedniego poczęstunku. Musi być on smaczny, efektowny oraz dostosowany do rodzaju imprezy. Można uwzględnić w nim także aktualne trendy kulinarne. W ostatnim czasie zrobiło się zaś głośno o finger food. Dlaczego? I co to za dania? Wyjaśniamy oraz doradzamy, kiedy sprawdzą się jako catering na imprezy.
Spis treści
Firmy cateringowe w Warszawie (i nie tylko) prześcigają się w kolejnych pomysłach na oryginalne i atrakcyjne potrawy, które mają brylować na różnorodnych uroczystościach. Jednym z najważniejszych elementów cateringu są z kolei różnorodne przekąski i przystawki. Co to ma wspólnego z finger food? Nazwą tą określa się bowiem wszelkie, niewielkie potrawy, które spożywa się przy pomocy rąk.
Przekąski posiadają mały rozmiar, ponieważ, z założenia mają wystarczyć “na jeden kęs”. Takie przystawki są często niemal miniaturowe, umożliwiając szybkie ich spożycie, co jest szczególnie przydatne podczas przyjęć. Jednocześnie prezentują się bardzo atrakcyjnie oraz nie wymagają używania sztućców, sprzyjając filozofii eco friendly.
Drobne przekąski to jeden najpopularniejszych rodzajów przystawek, serwowanych przez catering na imprezy. Skąd ich popularność? Finger food są przede wszystkim:
Takie przekąski można także przygotować zgodnie z zasadami zero waste – umożliwiają odpowiedzialne wykorzystanie wszystkich surowców i produktów.
Z założenia, finger food to szybkie przekąski, które można spożywać w biegu, nie brudząc przy tym ubrania. Serwuje się je na różne sposoby – np. elegancko przystrojone, umieszczone w specjalnych kieliszkach lub niewielkich salaterkach (najlepiej plastic free). Wszystko to sprawia, że będą doskonałe podczas różnego rodzaju przyjęć. Warto wykorzystać je podczas m.in.:
Efektowne przekąski to obowiązkowy element każdego przyjęcia. Decydując się na catering, upewnij się zatem, że zostaną w nim uwzględnione właśnie finger food. Najlepiej dostosuj je też rodzaju uroczystości i preferencji smakowych uczestników.
Dzięki temu, że drobne przystawki mogą posiadać różnorodne formy, dobrze byłoby zadbać o osoby o szczególnych upodobaniach dietetycznych. Dlatego, poza propozycjami mięsnymi, należy zdecydować się na dania wegańskie i wegetariańskie. W przypadku przekąsek jest to bardzo proste – mogą to być bowiem choćby tartaletki z wytrawnym musem lub ciekawe kompozycje z warzyw.
Szukasz firmy cateringowej w Warszawie serwującej pyszne, atrakcyjne i dobrane do okazji potrawy? Sprawdź Melon Catering – firmę z wieloletnim doświadczeniem, która przygotuje dla Ciebie m.in. efektowne finger food. Jesteśmy przekonani, że sprostamy Twoim oczekiwaniom. Każde przyjęcie to dla nas wyzwanie, które podejmujemy z radością i ogromnym zaangażowaniem.