Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Ekologia w cateringu – poznaj rozwiązania przyjazne dla środowiska

Ekologia w cateringu – poznaj rozwiązania przyjazne dla środowiska

Ekologiczny catering

Odpowiedzialność za czystą planetę dotyczy wszystkich – również branży cateringowej. Gdy chcemy wynająć dobry catering dla firm lub na event rodzinny, coraz częściej kierujemy się zasadą zero waste. Rezygnacja z plastiku na rzecz biodegradowalnych materiałów i opakowań to już nie fanaberia ani chwilowy trend, tylko standard, któremu niebawem będą musiały sprostać wszystkie firmy serwujące jedzenie na dowóz. Jednak ekologiczny catering eventowy lub biznesowy to świetny wybór także z wielu innych powodów – sprawdź, dlaczego warto na niego postawić!

Nowe przepisy, nowe zasady

Czy wiesz, że ponad 80% wszystkich zalegających w morzach i oceanach odpadów stanowią jednorazowe plastikowe opakowania? Między innymi z tego względu Unia Europejska zdecydowała się na wprowadzenie nowych regulacji prawnych. Zgodnie z nimi, już od 2 lipca 2021 roku plastikowe talarze, kubki, sztućce czy pojemniki mają zostać wycofane z eksploatacji. Jednak wiele dobrych firm serwujących catering plenerowy oraz dostarczających jedzenie na eventy firmowe już teraz rezygnuje z tworzyw sztucznych, zastępując je ekologicznymi opakowaniami z łatwo rozkładających się kompozytów.

Dlaczego to takie ważne?

Celem wprowadzenia nowych przepisów jest oczywiście zmniejszenie ilości odpadów produkowanych przez branżę gastronomiczną i przemysł spożywczy. Plastik z pewnością całkowicie nie zniknie z naszego życia. Jednak zmiany w prawie mogą znacząco przyczynić się do ograniczenia zanieczyszczeń na planecie, za którą wszyscy przecież odpowiadamy. Z biznesowego punktu widzenia ekologiczny catering dla firm – zarówno ten konferencyjny, jak i plenerowy – coraz bardziej się opłaca. Firmy rezygnujące z plastikowych opakowań w oczach klientów zyskują również wizerunkowo. Wiąże się to z faktem, że coraz więcej konsumentów zwraca uwagę nie tylko na cenę i jakość dobrej oferty gastronomicznej, ale także na to, czy firmie bliskie są zasady polityki zero waste.

Ekologiczne opakowania w cateringu

Naczynia przyjazne środowisku – z jakich warto korzystać?

Te z kolei najłatwiej realizować, zastępując tradycyjne, plastikowe naczynia produktami wykonywanymi z materiałów biodegradowalnych, a nawet… jadalnych. Istnieje wiele przykładów na to, jak bez ponoszenia wyższych kosztów operacyjnych „przerzucić się” na naczynia przyjazne dla środowiska. Dostarczając catering plenerowy, okolicznościowy, dla firmy lub na dowolny event towarzyski, warto zdecydować się na:

  • papierowe, szybko rozkładające się słomki do napojów, zamiast tradycyjnych, plastikowych rurek,
  • tekturowe naczynia do finger food: talerzyki, tacki, miseczki, kubki, kieliszki,
  • wykonywane z melaminy (połączenia żywicy oraz masy celulozowej) tace, pojemniki, akcesoria, stojaki,
  • wielorazowe naczynia z łupka – naturalnego kamienia o unikalnej, efektownej fakturze,
  • ekologiczne talerze wykonywane z biodegradowalnych oraz jadalnych materiałów, np. z trzciny cukrowej lub otrąb pszennych.

Jak wybrać ekologiczny catering na event?

Oczywiście wymienione powyżej pomysły na ekologiczny, dobry catering na eventy i imprezy plenerowe, to tylko niektóre z wielu dostępnych propozycji. Oferowane przez firmy zajmujące się produkcją przyjaznych dla środowiska naczyń i akcesoriów produkty znajdują coraz szersze zastosowanie, stopniowo wypierając plastik z wyposażenia przedsiębiorstw cateringowych. Jeśli szukasz przyjaznego dla środowiska cateringu na event lub spotkanie biznesowe, zwróć uwagę na to, czy firma stosuje plastik, czy stopniowo redukuje jego użycie, lub całkowicie z niego zrezygnowała. Ważny jest również sposób organizacji całej strefy gastronomicznej, m.in. niskoemisyjny transport, czy ograniczenie jednorazowych akcesoriów plenerowych.

Wybierz catering dobry dla planety!

Ponieważ stoimy w obliczu kryzysu ekologicznego, coraz więcej konsumentów decyduje się wynająć catering oferujący nie tylko smaczne jedzenie, ale również realizujący założenia zero waste. Melon Catering stanowi przykład na to, że dobry catering plenerowy w Warszawie – podobnie jak jedzenie na firmowe lub rodzinne uroczystości – może być przygotowywany w sposób ekologiczny i przyjazny dla środowiska. Wieloletnie doświadczenie pozwala nam w pełni odpowiadać na oczekiwania klientów, którzy oprócz smacznych i zdrowych dań, oczekują również w pełni ekologicznego podejścia do usług gastronomicznych.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia