Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Czym jest catering

Czym jest catering?

 

 

Wiele osób mylnie utożsamia catering wyłącznie z usługą gastronomiczną polegającą na przygotowaniu posiłków i dostarczeniu ich w określone miejsce, poza lokalem, w którym zostały przyrządzone. Tymczasem, branżowa definicja usługi cateringowej obejmuje pełen zakres czynności, dotyczących zarówno czynności typowo gastronomicznych, jak i logistycznych. Sprawdź, czym w rzeczywistości jest profesjonalny catering i jak znaleźć najlepszą firmę na spotkanie, biznesowe lub konferencję w Warszawie i poza stolicą.

Catering – definicja

Samo określenie catering wywodzi się z języka angielskiego i pierwotnie odnosiło się do podawania ciepłych i zimnych przekąsek pasażerom na pokładzie samolotów. Z czasem, zakres usług kateringowych zaczął ewoluować, dzięki czemu współczesna definicja obejmuje nie tylko samo przygotowanie posiłków, ale również ogół procesów związanych z ich dostarczaniem, podaniem i zapewnieniem kompleksowego charakteru usługi gastronomicznej. Pełen zakres usług świadczony jest w szczególności przez firmy dostarczające catering okolicznościowy na wesela, komunie czy inne eventy, jak i katering firmowy, mogący obejmować dodatkowo całość usług logistycznych i organizacyjnych związanych z przygotowaniem konferencji, szkolenia czy spotkania biznesowego. Przykładowo: w Wielkiej Brytanii katering bardzo często obejmuje również zapewnienie miejsc noclegowych uczestnikom eventu, imprezy czy firmowej gali.

Najważniejsze rodzaje cateringu:

  • catering tradycyjny (eventowy) – kompleksowa usługa gastronomiczna i logistyczna, świadczona przez małe, często rodzinne firmy, koncentrująca się na dostarczaniu posiłków i obsłudze imprez okolicznościowych,
  • catering kontraktowy (contract catering) – usługa polegająca na regularnym przygotowywaniu i dostarczaniu jedzenia w oparciu o podpisaną umowę. Tego rodzaju serwis obejmuje np. codzienne dostawy posiłków do szpitali, szkół, hoteli oraz innych instytucji,
  • catering franczyzowy – rodzaj działalności gospodarczej wykonywanej na zasadach udzielonej przedsiębiorcy franczyzy – firma cateringowa w zamian za wynagrodzenie, otrzymuje prawo do korzystania ze znaku handlowego i standardów obsługi określanych przez organizatora sieci,
  • catering biznesowy – usługi kateringowe dla firm – profesjonalna organizacja konferencji, szkoleń, eventów biznesowych, obejmująca zarówno usługi gastronomiczne, jak i logistyczne, obsługę kelnerską, hostessy, zaaranżowanie pomieszczenia, nadzór nad systemem dystrybucji posiłków oraz skoordynowanie pory i sposobów ich podawania z harmonogramem konferencji czy szkolenia,
  • catering masowy – obejmuje popularne firmy i sieci restauracji oraz barów szybkiej obsługi. Catering masowy często oferuje posiłki typu fast-food, zarówno w lokalu, jak i podczas imprez plenerowych: koncertów, festiwali, wydarzeń sportowych i rozrywkowych.

Jak wybrać dobry catering w Warszawie?

 

Jak doskonale widać, zakres i charakter usługi cateringowej mogą różnić się w zależności od rodzaju organizowanej imprezy, jej programu, lokalizacji eventu oraz innych czynników. Jeśli szukasz sprawdzonej firmy, która zapewni dla Ciebie profesjonalny catering biznesowy lub okolicznościowy na wesele, pierwszą komunię czy imprezę plenerową, skorzystaj z oferty Party Serwis – Catering – Melon Spółka Jawna. Zapewniamy kompleksową obsługę i najwyższy standard usług kateringowych. Wybierając nas, zyskujesz pewność, że zarówno impreza firmowa, urodziny jak i rodzinne przyjęcie, zostaną dopięte na ostatni guzik, a uczestnicy eventu jeszcze długo po jego zakończeniu wspominać będą smaczny i profesjonalnie przygotowany katering.