Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Czy catering biznesowy się opłaca?

Czy catering biznesowy się opłaca?

Odpowiednia oprawa każdego spotkania, czy to wewnątrz firmy, czy też w kontaktach biznesowych, ma ogromny wpływ na jego klimat. Elementem każdego wydarzenia jest także catering – smaczne, estetycznie wyglądające jedzenie cieszy nie tylko podniebienie, ale też oko. Jeśli dodatkowo jest ono serwowane przez wykwalifikowaną obsługę, to przyjemność z takiej usługi jest tym większa.

Dlaczego coraz więcej firm decyduje się na catering biznesowy? Jaką siłę ma żywność przygotowywana na konferencje, spotkania biznesowe czy szkolenia? I w końcu – komu opłaca się korzystać z tego typu usług?

Tworzenie korzystnej atmosfery na meetingu

Na klimat spotkań przedstawicieli różnych przedsiębiorstw ogromny wpływ ma nie tylko rodzaj przedstawianej propozycji czy otoczenie, w jakimś się odbywa spotkanie, ale też obsługa firmy cateringowej, obejmująca zarówno żywność, jak i kadrę kelnerską. Jeśli jako gospodarze powierzamy to zadanie profesjonalistom, którzy zapewnią nie tylko smaczne jedzenie, ale też niewidocznych (choć ciągle obecnych) kelnerów, jest duża szansa na wyrobienie sobie korzystnej renomy wśród gości, a tym samym – stworzenie bardziej dogodnych warunków na osiągnięcie celu spotkania.

Profesjonalna obsługa wydarzeń

Możliwość poczęstowania gości spotkania biznesowego to jedna strona medalu. Drugą jest obsługa najróżniejszych eventów i szkoleń, na których zapewnienie żywności to absolutna podstawa. Zapewnienie cateringu biznesowego na imprezach świątecznych, konferencjach czy jubileuszach, w których uczestniczy zwykle kilkudziesięciu do nawet kilkuset gości, to ogromne wyzwanie. Tymczasem korzystanie z pomocy profesjonalnej firmy, z którą można ustalić odpowiednie do okazji menu (począwszy od tzw. finger food, czyli przekąsek po dania główne), ilość dań aż po zakres obsługi, jest najbardziej racjonalnym wyjściem.


Korzystanie z usług zewnętrznego podmiotu odciąża przedsiębiorców jako organizatorów z konieczności samodzielnego organizowania poczęstunku dla gości. Zamiast tego mogą się oni skupić na kluczowych elementach spotkania, które wymagają szczególnego skupienia, zarówno przed samym wydarzeniem, jak i w jego trakcie. Często zaś, oprócz samej obsługi i żywności, firmy cateringowe zajmują się przygotowaniem samego wystroju stołów (dobierając m.in. zastawę i dekoracje), a także dbają o estetyczny wygląd podanych dań.

Kto powinien korzystać z usług cateringowych?

Niezależnie od tego, jak duże jest przedsiębiorstwo, w przypadku różnych wyjątkowych dla firmy okazji, warto postawić na profesjonalny catering. Tego typu wydarzenia, a w tym ich oprawa, mają ogromny wpływ na funkcjonowanie poszczególnych członków zespołu. Stąd też taka usługa stanowi świetne rozwiązanie także w przypadku niewielkich biznesów.

Natomiast osoby zainteresowane najlepszym cateringiem w Warszawie powinny sięgnąć po pomoc Melon Catering, który oferuje obsługę różnych imprez i wydarzeń niezależnie od ich rozmiarów. Możemy udzielić wsparcia zarówno przy organizacji brunchy, szkoleń, konferencji, jak i mnóstwa innych imprez, dbając o najwyższą jakość dań oraz ich estetyczne podanie przez wykwalifikowanych kelnerów.