Strona główna / Aktualności/ Lunch/ Co powinieneś wiedzieć o organizacji brunchu?

Co powinieneś wiedzieć o organizacji brunchu?

catering na brunch
 

 

Choć tradycja serwowania brunchu sięga XIX wieku, dopiero od niedawna pojawia się on w ofertach naszych rodzimych restauracji. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, „z czym się go je” – ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Prezentujemy w nim korzyści omawianej formy wyżywienia oraz kilka porad w zakresie projektowania menu. Przeczytaj i sprawdź, dlaczego warto zdecydować się na catering okolicznościowy w tej postaci.

Brunch, śniadanie czy lunch?

Jak sama nazwa wskazuje, brunch stanowi rozwiązanie pośrednie między śniadaniem (ang. breakfast) a lunchem, czyli lekkim obiadem. Nie brakuje w nim potraw na ciepło, jak i deserów oraz zimnych przystawek. Choć spożywany jest zazwyczaj w godzinach późno przedpołudniowych (10:30-11:30), nic nie stoi na przeszkodzie, aby zorganizować go jeszcze później.

Idealny na uroczystości rodzinne i spotkania biznesowe

Z założenia brunch ma być sycącym drugim śniadaniem, konsumowanym bez pośpiechu w doborowym towarzystwie. Catering w tej formie stwarza doskonałe warunki do rozmów i poszerzania więzi, stąd też stanowi jedną z optymalnych postaci wyżywienia na spotkaniu biznesowym. Zazwyczaj goście nie spożywają posiłków wyłącznie w jednym miejscu, lecz regularnie przechadzają się, np. w poszukiwaniu ulubionych potraw. To znakomita okazja do wymiany starych, dobrych wspomnień z dalekim krewnymi, na przykład podczas imprez okolicznościowych lub urodzin. Brunch świetnie sprawdzi się np. na późne śniadanie po weselu.

Szwedzki stół – co powinno się na nim znaleźć?

Cechą charakterystyczną cateringu w formie szwedzkiego stołu jest ogromna różnorodność, dzięki której każdy z uczestników eventu znajdzie coś dla siebie. W jadłospisie powinny pojawić się rozmaite potrawy śniadaniowe, np. świeże pieczywo, deska wędlin i serów, wytrawne tarty, bądź też gotowane jajka. Na stole nie może zabraknąć również propozycji na słodko, czyli pieczywa z marmoladą i gofrów z owocami. Wśród dań na ciepło mogą znaleźć się omlety, kiełbaski, makarony lub zupy i kremy warzywne (np. z pomidorów).

Opracowując menu, warto uwzględnić także preferencje i ograniczenia żywieniowe gości. Aby nikt nie czuł się wykluczony, zapytaj o to, jaką dietę stosują, jakie mają alergie i nietolerancje pokarmowe.

brunch na urodziny
 

Kawa z croissantem, czyli napoje i desery

Kawa i ciastko to nieodzowny element porannej (przedpołudniowej) rutyny wielu osób, stąd też nie może ich zabraknąć na Twoim stole. W roli deseru doskonale sprawdzą się szarlotka, sernik, tarteletki lub rogaliki croissant. W zależności od rodzaju imprezy w jadłospisie mogą pojawić się torty i napoje okolicznościowe. Warto zaserwować gościom także świeże krojone owoce, które dodatkowo zwiększą atrakcyjność wizualną brunchowego menu, a także rozbudzą apetyt.

Szukasz cateringu na przyjęcie w gronie rodziny? Skontaktuj się z Melon Catering!

Brunch to niezwykle praktyczna i komfortowa forma wyżywienia, która zapewnia gościom pełną swobodę wyboru posiłków i tempa ich spożywania. Szczególnie sprawdzi się w przypadku imprez, w których trakcie duże znaczenie ma nawiązywanie kontaktów i zacieśnianie więzi międzyludzkich. Jeżeli chcesz zorganizować go także u siebie, koniecznie sprawdź naszą ofertę. Zamów profesjonalny catering okolicznościowy na urodziny lub spotkania biznesowe w Warszawie lub też pobliskich miejscowościach.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia