Strona główna / Aktualności/ Przyjęcia/ Catering Weselny – ile dań przygotować?

Catering Weselny – ile dań przygotować?

Catering na wesele

Organizacja poczęstunku to bez wapienia jeden z najważniejszych aspektów planowania imprezy weselnej. Mając na wadze ten fakt, ustalanie biesiadnego menu warto rozpocząć z odpowiednim wyprzedzeniem, by w tym wyjątkowym dniu zaoferować gościom wykwintne i smaczne, ale jednocześnie, odpowiadające ich preferencjom dania. Jeśli zastanawiasz się, ile potraw powinno znaleźć się na weselnym stole i kiedy warto rezerwować catering weselny, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Zebraliśmy w nim wszystkie najważniejsze informacje dotyczące cateringu na wesele.

Kiedy zarezerwować catering weselny?

Ze względu na swoją popularność i wygodę, firma cateringowa do obsługi weselnego przyjęcia to pomysł, który sprawdza od lat. Powierzenie całej strefy gastronomicznej profesjonalnemu zespołowi ekspertów, którzy skomponują menu, przygotują i dostarczą, a także rozdysponują potrawy po sali, pozwala skupić się wyłącznie na radosnym biesiadowaniu. Jeśli chcecie, by nic nie zmąciło radości tego szczególnego dnia, jakim jest moment waszego ślubu, rezerwacja cateringu weselnego jest najlepszym pomysłem.

Pozostaje pytanie, na jak długo przed planowanym terminem wydarzenia, należy podpisać umowę z firmą cateringową? Wiele zależy od regionu kraju oraz od tego, w jakim momencie roku planujecie ślub. W największych miastach, takich ja Warszawa catering weselny rezerwowany na rok przed imprezą nie jest niczym wyjątkowym. Warto wszystkie formalności załatwić najpóźniej na 9 miesięcy przed datą wesela, aby dać sobie odpowiednio dużo czasu na ustalenie menu, wypracowanie optymalnej propozycji cenowej oraz z wszystkich pozostałych warunków usługi. Niezmiernie ważne jest to, czy impreza odbędzie się w hotelu, sali bankietowej czy na świeżym powietrzu. Każde z tych miejsc charakteryzuje się innymi warunkami, do których catering weselny musi się przystosować. Mając już za sobą etap formalny, sfinalizowany podpisaniem umowy, można przystąpić do tego, co najważniejsze, czyli ustalania menu na weselny stół.

Stół weselny - catering

O czym warto pamiętać podczas ustalania menu weselnego?

Wypracowanie jadłospisu na tak ważne (i zazwyczaj liczne) wydarzenie, jak wesele, nie jest łatwe. Wiele zależy od preferencji smakowych gości, ich nawyków oraz przyzwyczajeń czy indywidualnych wymogów żywieniowych. Dając sobie odpowiednio wiele czasu na przygotowanie menu, młoda para i firma cateringowa będą mogły wypracować taką formułę poczęstunku, by przypadła ona do gustu wszystkim biesiadnikom.

Złotymi zasadami, które od lat królują przy ustalaniu weselnego menu, są spójność i harmonijność. Opracowanie jadłospisu zaczyna się zawsze od dania głównego. Zwykle jest to potrawa mięsna i to do niej dopasowywane są pozostałe elementy posiłku. W przypadku mocno sycącego dania obiadowego nie warto podawać wielu przystawek. Jeżeli jednak zdecydujecie się na mniej obfity obiad, warto dobrać do niego np. sycącą potrawę z ryb, większą ilość przystawek lub bardziej kaloryczny deser.

Pamiętajcie, że tradycyjne wesele, trwające od wczesnych godzin popołudniowych do białego rana, to spory wysiłek dla organizmu. Aby gościom nie zabrakło energii do świętowania i szaleństw na parkiecie, warto zadbać o spójność dań, ich właściwą liczbę i częstotliwość serwowania.

Ile dań powinno znaleźć się w weselnym menu?

Przy ustalaniu listy potraw warto uwzględnić zarówno czas trwania imprezy, jak i porę roku. Zimą odczuwalny głód jest większy, stąd spora liczba dań gorących oraz bardziej kalorycznych będzie dobrym pomysłem. Z tak treściwego menu można zrezygnować latem, ograniczając liczbę gorących posiłków na rzecz lekkich deserów, przystawek, owoców czy dodatków sezonowych. Jednak niezależnie od pory roku, standardem jest pojawienie się na stole ok. 7-8 dań gorących a w zależności od potrzeb liczbę tą można zwiększyć nawet do 15 potraw. Wszystko zależy od indywidualnych ustaleń z firmą odpowiadającą za catering na wesele oraz oczywiście – od budżetu.

Catering weselny – Warszawa

Szukasz firmy cateringowej do obsługi weselnego przyjęcia? Melon Catering to lider warszawskiego rynku cateringu weselnego! Skontaktuj się z nami już dziś i zapytaj o wolne terminy. Zapewniamy kompleksową obsługę wesel, a także catering okolicznościowy i biznesowy. Współpraca z nami w zakresie cateringu na wesele pozwoli Wam w tym wyjątkowym dniu skupić się wyłącznie na świętowaniu – obsługą kuchni zajmiemy się my!

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia