Strona główna / Aktualności/ Eventy/ Catering a higiena bankietu

Catering a higiena bankietu

Catering a higiena bankietu

Coraz częściej do obsługi imprez okolicznościowych, takich jak wesela, komunie, urodziny czy inne eventy, wynajmujemy catering. Wybierając dostawcę takiej usługi, większość klientów kieruje się przede wszystkim ceną. Tymczasem, warto skupić się również na innych kwestiach, wpływających na jakość serwowanych potraw. Jedną z najważniejszych jest dbałość wszystkich członków ekipy gastronomicznej o higienę i przestrzeganie Dobrej Praktyki Cateringowej.
O ile zasady bezpiecznej i higienicznej produkcji żywności są powszechnie znane i przestrzegane, Dobra Praktyka Cateringowa (ang. Good Catering Practice, GCP) jest pojęciem stosunkowo nowym i odnoszącym się przede wszystkim do firm świadczących usługi gastronomiczne w ramach różnych eventów. Zbiór norm i pozytywnych praktyk powinien stanowić podstawę funkcjonowania każdej firmy świadczącej catering okolicznościowy, bez względu na to, czy obsługuje ona biznesowe spotkania, szkolenia i konferencje, czy specjalizuje się w organizacji wesel, plenerowych przyjęć, urodzin czy komunii. Zasady GCP dotyczą poszczególnych etapów produkcji oraz przygotowywania posiłków, ale również ich transportu, eksponowania i serwowania. Ich przestrzeganie jest warunkiem zachowania podstawowych standardów higieny w trakcie wydarzenia.

GCP w zakresie przygotowywania żywności

Jeśli chodzi o sporządzanie potraw przez firmy cateringowe, standardy GCP określają m.in. warunki przetwarzania produktów spożywczych, ich przechowywania czy obróbki termicznej. W praktyce, wcielenie w życie tych norm nie jest niczym trudnym, a większość przedsiębiorstw już dawno je stosuje, warto jednak zdać sobie sprawę z faktu, jak ważne jest wykształcenie dobrych nawyków w tym zakresie.

GCP a transport jedzenia

Jednym z najważniejszych etapów usługi, którą realizuje każda firma cateringowa, jest dowóz zamówionych potraw na miejsce organizacji imprezy plenerowej, szkolenia czy konferencji biznesowej. I tak według standardów GCP:

  • potrawy i przekąski podawane na zimno powinny być przewożone w temperaturze do 4°C,
  • ciepłe posiłki mają być dostarczane w pojemnikach termicznych w temperaturze minimum 60°C,
  • gorące napoje w trakcie transportu muszą mieć temperaturę minimum 80°C.

Catering na eventy

GCP a serwowanie i ekspozycja posiłków

Zapewnienie higieny w trakcie bankietu wymaga również przestrzegania norm Dobrej Praktyki Cateringowej podczas podawania uczestnikom imprez okolicznościowych potraw oraz ich eksponowania. Pojemniki na żywność, kosze na pieczywo oraz inne naczynia służące do przechowywania jedzenia powinny chronić produkty przez fizycznym zanieczyszczeniem. Gorące dania, które nie są podawane od razu, powinny być przechowywane w podgrzewaczach, umożliwiających zachowanie optymalnej temperatury.

Najlepszy catering – Warszawa

Oprócz stosowania się do wyżej wymienionych norm i standardów GCP dobry catering eventowy kladzie również szczególny nacisk na właściwą dezynfekcję wszystkich artykułów, które mogą mieć kontakt z jedzeniem. Kwestią absolutnie kluczową jest również rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny osobistej przez personel. Decydując się na skorzystanie z usług Melon Catering do organizacji eventów w Warszawie i okolicach, zyskujesz gwarancję profesjonalnej, kompleksowej i zgodnej z obowiązującymi standardami higieny, obsługi Twojej imprezy plenerowej.