Strona główna / Aktualności/ Przyjęcia/ Bufet czy obsługa kelnerska przy stoliku? Jaki catering eventowy wybrać?

Bufet czy obsługa kelnerska przy stoliku? Jaki catering eventowy wybrać?

Catering eventowy

Zastanawiasz się, jak zorganizować udany event? Dowiedz się, czego będziesz potrzebować, by zapewnić gościom miłą atmosferę i smaczne jedzenie. Wystarczy kilka kroków, by przygotować wydarzenie, które na długo pozostanie w pamięci uczestników. Przede wszystkim wybierz sprawdzony catering dla firmy.

Planowanie cateringu na event

Jeśli chcesz zorganizować wspaniały bankiet, musisz zadbać o pyszne jedzenie. Najlepsze imprezy plenerowe to te, na których catering dostarcza doświadczona firma. Ustal najpierw, czy wybierasz obsługę kelnerską, czy szwedzki stół. To ważne, ponieważ od sposobu serwowania dań zależy m.in. liczba kelnerów, którzy będą potrzebni do obsługi gości. Gdy masz już wybrane konkretne menu, zastanów się, czy zaplanowane dania nadają się do podania w formie bufetu. Czasami lepiej będzie zorganizować bankiet zasiadany.

Kiedy sprawdzi się bufet dla gości?

Bufet doskonale nadaje się na imprezy firmowe. Podczas takich spotkań ważne jest nawiązywanie nowych kontaktów zawodowych. Szwedzki stół ułatwia przemieszczanie się po pomieszczeniu i rozpoczęcie rozmowy z osobami, którym chcemy się przedstawić. Na takich bankietach podaje się wygodne przekąski typu finger food, które można szybko zjeść bez użycia sztućców. Dzięki serwetkom do wycierania rąk i ust na stołach goście mogą szybko wrócić do konwersacji. Obsługa kelnerska w ramach cateringu dla firm gwarantuje szybką wymianę talerzy i opróżnionych naczyń.

Jak powinien być zorganizowany bufet?

Najlepiej powierzyć przygotowanie szwedzkiego stołu profesjonalistom. Wyspecjalizowana firma kompleksowo zorganizuje catering eventowy i zadba o obsługę kelnerską podczas przyjęcia. Jedzenie wyeksponuje przy pomocy tac, witryn czy utrzymujących temperaturę pojemników. Świetnie sprawdzą się też małe naczynia do mini porcji. Pamiętaj, że estetyczny sposób podania jest równie ważny, co doznania smakowe. Większa swoboda dla gości to niejedyna zaleta szwedzkiego stołu. Serwowanie jedzenia w formie bufetu ma też aspekt ekologiczny. Każdy uczestnik bankietu sam nakłada sobie na talerz tyle, ile chce, więc ogranicza się marnowanie.

Rodzaje serwisu w cateringu

Sposoby obsługi przy stołach

Istnieje kilka rodzajów serwisu. Poniżej znajdziesz ich krótki opis.

Rodzaj serwisu

Na czym polega

angielski

kelner przywozi dania na osobnym stoliku i prezentuje je gościom przed podaniem

amerykański

dania są przynoszone z kuchni już nałożone na talerze

francuski

potrawy są nakładane na talerze z półmisków

rosyjski

goście sami nakładają jedzenie z półmisków, a kelnerzy dbają o usuwanie pustych naczyń ze stołu oraz dostarczanie kolejnych dań

Wybór zależy od tego, jaką atmosferę chcesz stworzyć. Jeśli bankiet ma być wykwintny, zamów serwis angielski lub francuski. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest jednak rosyjska metoda podawania potraw. Każdy może samodzielnie wybrać konkretne składniki menu i nałożyć je w takiej ilości, jaką zje.

Impreza w lokalu czy plenerowa – zawsze pomoże Melon Catering!

Jeśli potrzebujesz wsparcia w organizacji firmowej imprezy, zamów catering eventowy w Melon Catering! Mamy bardzo duże doświadczenie w tej branży. Przygotujemy wspaniałe menu, które zachwyci Twych gości! Zapraszamy do kontaktu klientów planujących wyprawienie niezwykłego przyjęcia oraz zainteresowanych usługami cateringowymi dla firm!

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia