COVID-19 nie traci impetu, a lekarze i epidemiolodzy przestrzegają przed drugą falą koronawirusa, mającą nadejść jesienią, wraz z sezonem zachorowań na „zwykłą” grypę. Ograniczenia spowodowane pandemią szczególnie mocno dotknęły branżę gastronomiczną, która przez wiele miesięcy mogła funkcjonować, oferując swoim klientom wyłącznie dania na wynos. To, co dla wielu restauratorów było kompletną nowością, dla firm cateringowych stanowi codzienność. W tej branży zachowanie najwyższych standardów bezpieczeństwa zawsze było warunkiem utrzymania się na rynku. Nic więc dziwnego, że w obecnych, trudnych czasach, to właśnie firmy cateringowe wyznaczają standardy jak sprostać wymogom sanitarnym.
Trwające kilka miesięcy „zamrożenie” lokali gastronomicznych i hotelowych spowodowało zmianę planów wielu osób w zakresie organizacji eventów. Przyjęcia, rocznice i inne ważne rodzinne uroczystości znacznie bezpieczniej urządzać obecnie w domu, unikając dużych skupisk ludzi. Na szczęście organizacja imprezy we własnych czterech ścianach lub w wynajętej sali, gdzie spotykają się wyłącznie najbliżsi, nie musi oznaczać spędzania wielu godzin w kuchni, przy przygotowywaniu posiłków. W tej roli doskonale sprawdza się profesjonalny catering eventowy, oferujący bezpieczny i wygodny system przygotowywania oraz dystrybucji posiłków.
Choć zabiegi sanitarne podejmowane przez firmy cateringowe umożliwiają zapewnienie wysokiego standardu obsługi, wielu klientów chce mieć stuprocentową pewność co do tego, że catering na imprezę jest rozwiązaniem w pełni bezpiecznym. Najwięcej wątpliwości dotyczy oczywiście tego, czy koronawirus SARS-CoV-2 może przenosić się poprzez jedzenie. Jak zapewniają Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie ma żadnych dowodów na to, że można zarazić się COVID-19 poprzez jedzenie. Podobnie rzecz miała się w przypadku innych dużych pandemii w XXI wieku, np. SARS czy MERS. Z pełną odpowiedzialnością można więc stwierdzić, że catering na event stanowi bezpieczną alternatywę dla imprez organizowanych w restauracjach.
Kolejną kwestią nurtującą organizatorów imprez z cateringiem, jest to, czy opakowania, w których dostarcza się żywność do klienta, mogą być źródłem zakażenia. Tu prawdopodobieństwo transmisji koronawirusa jest bardzo małe, a przy zachowaniu podstawowych środków ostrożności, ryzyko infekcji można całkowicie zniwelować. Aby doszło do zakażenia, osoba chora na COVID-19 musiałaby wcześniej nakaszleć na pudełko lub dotknąć go ręką, którą np. zasłaniała usta przy kichaniu lub kaszlu. Bezpieczeństwo w takiej sytuacji zwiększa regularna dezynfekcja dłoni osób odbierających żywność oraz szybkie pozbycie się opakowań po cateringu imprezowym.
Dostawy żywności do domów okazały się niezwykle pomocnym rozwiązaniem, które pozwoliło wielu osobom przetrwać wielotygodniowy lockdown. Procedury narzucone firmom z branży gastronomicznej gwarantują pełne bezpieczeństwo dostaw jedzenia, bez względu na to, jak duży event planujesz zorganizować. Stosowanie specjalnych fartuchów, minimalizacja kontaktu z odbiorcą, nakładanie rękawic jednorazowych, zasłaniane twarzy czy regularna dezynfekcja rąk i powierzchni płaskich to tylko niektóre z metod przeciwdziałania zakażeniu, jakie w codziennej pracy stosuje każda licząca się firma cateringowa.
Biorąc pod uwagę zarówno stanowisko ekspertów, jak i wszystkie wymienione powyżej argumenty, nie ma żadnych przeciwwskazań do korzystania z oferty biznesu cateringowego w okresie pandemii koronawirusa. Jeśli organizujesz event rodzinny, branżowy lub przyjęcie okolicznościowe i poszukujesz sprawdzonej firmy cateringowej z Warszawy, postaw na Melon Catering i ciesz się zdrowym, pysznym jedzeniem, dostarczanym z zachowaniem wszystkich niezbędnych standardów bezpieczeństwa oraz higieny. Nasze wieloletnie doświadczenie, smaczne i bogate menu oraz przystępne ceny to gwarancja udanej imprezy rodzinnej lub biznesowego wydarzenia organizowanego w Warszawie albo okolicach.