Przyjęcie ślubne w stylu prowansalskim? Zadbaj o pyszne jedzenie!
Prowansja to francuski region, który często stanowi scenerię dla romantycznych filmów. Zapach lawendy, atmosfera sielanki, rustykalny i jednocześnie luksusowy charakter tego miejsca idealnie współgrają również z weselnymi uroczystościami. Marzysz o weselu w stylu prowansalskim? Nie musisz wcale wyjeżdżać do Francji! Wystarczy, że skorzystasz z naszych wskazówek i zdecydujesz się na prowansalski catering na wesele.
Spis treści
- Czym się charakteryzuje styl prowansalski?
- Jak udekorować stoły w stylu prowansalskim?
- Jakie dania najlepiej sprawdzają się na przyjęciu w stylu prowansalskim?
- Pyszne przekąski dla gości z naszego cateringu
- Melon catering – menu na każdą okazję
Czym się charakteryzuje styl prowansalski?
Styl prowansalski jest prosty oraz bardzo romantyczny. Dekoracje i menu mają bowiem, w tym przypadku, odzwierciedlać sielską atmosferę francuskiej wsi. Dominują tu takie kolory jak fiolet, beż i pastele. Stoły pachną zaś świeżymi ziołami: lawendą, wrzosem i tymiankiem.
Jakie jeszcze cechy posiada styl prowansalski?
- dekoracje wykorzystują naturalne materiały (jak np. drewno lub sznurek jutowy),
- prostota łączy się z elegancją i luksusem,
- dominują rustykalne dodatki (np. z koronkami),
- kuchnia jest ziołowa i aromatyczna.
Ważna jest też ekologia i rozwiązania eco friendly – styl prowansalski kocha wszystko, co naturalne.
Jak udekorować stoły w stylu prowansalskim?
Stoły weselne powinny charakteryzować się subtelnością – dekoracje mają nawiązywać do delikatnej Prowansji oraz stylu retro. Jakie rozwiązania pomogą osiągnąć taki efekt?
- główną ozdobę stołów, zamiast kwiatów, mogą stanowić bukiety ziół,
- romantyczną atmosferę oddadzą świeczniki,
- zamiast podkładek na talerze warto wykorzystać plastry naturalnego drewna,
- kolorystyka stołów w barwach bieli, fioletu i beżu.
Warto też zdecydować się na rozwiązania plastic free – nie tylko przygotowując naturalne dekoracje, ale też wybierając catering.
Jakie dania najlepiej sprawdzają się na przyjęciu w stylu prowansalskim?
Menu weselna to niezwykle ważna sprawa – to od niego w dużej mierze zależy, czy goście będą zadowoleni z przyjęcia. Oczywiście, catering na wesele musi również współgrać z tematyką uroczystości. W przypadku wesela w stylu prowansalskim potrawy muszą więc nawiązywać do Francji.
Jakie dania będą przypominać o Prowansji? Taka kuchnia kocha zioła, warzywa, intensywne kolory i wytrawne smaki. Nie może w niej zabraknąć drobiu (najlepiej kaczki lub gęsi), koziego sera, owoców morza i dużej ilości ziół. Co na deser? Tarty, eklery i makaroniki będą idealne.
Pyszne przekąski dla gości z naszego cateringu
Przekąski w stylu prowansalskim powinny być eleganckie i aromatyczne, a także zachwycać oryginalnymi kompozycjami smakowymi. Takie propozycje znajdziesz w naszych weselnych pakietach, np. w pakiecie Piwonia. Przykłady?
- zapiekany kozi ser z musem morelowym,
- rillettes z gęsi na miodowym razowcu,
- szpinakowe naleśniki gryczane z szałwią,
- dorsz pieczony w ziołach,
- puree selerowo-ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i szałwią.
Oraz wiele innych, pysznych potraw przygotowanych zgodnie z filozofią zero waste.
Melon catering – menu na każdą okazję
Wesele to prawdziwe święto miłości, które powinno być przepełnione romantyzmem. Styl prowansalski będzie zaś jego doskonałym uzupełnieniem. Wybierz Melon Catering, który stworzy harmonijną całość z tematyką przyjęcia. Przygotujemy pyszne potrawy dopasowane do okazji i tematyki wydarzenia. Dla nas każde przyjęcie jest wyjątkowe, a rozwiązania eco friendly są standardem w naszej codziennej pracy.