Kulinarna sztuka wśród czekoladowych aromatów – wieczór premier i smaków

Spotkanie branży eventowej w muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel

Przestrzenie muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel w Warszawie wypełniły się nie tylko aromatami czekolady, ale także wyjątkową atmosferą spotkania ludzi z branży eventowej. To już drugie wydarzenie w tym roku, w którym mieliśmy przyjemność uczestniczyć jako gospodarz kulinarnej części spotkania. Przypomnijmy,  pierwszy event odbył się w styczniu w Filharmonii Narodowej, podczas koncertu, którego byliśmy patronem.

premiera 1
Paweł Szymczak przedstawia nowego szefa kuchni Piotra Fortunę podczas oficjalnej premiery na scenie. Na scenie Marta Krzanowska Koordynator Eventów E. Wedel, chocolatier E. Wedel –  Wojciech Toros

Wydarzenie zorganizowane na kilku poziomach muzeum

Tym razem uczestnicy mieli okazję przenieść się do świata czekolady i kreatywnej kuchni. Spotkanie odbywało się na kilku poziomach muzeum, a goście mogli swobodnie przemieszczać się pomiędzy piętrami, odkrywając nie tylko historię Wedla, ale również kulinarne atrakcje.

premiera 2

Live cooking i autorskie dania z nutą czekolady

Na każdym poziomie czekało coś wyjątkowego. Nasze stacje live cooking cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Goście mogli spróbować nieoczywistych połączeń smakowych, w których czekolada zagrała główną rolę w daniach wytrawnych. Przygotowane przez nas propozycje łączyły w sobie świeżość sezonowych składników, intensywność przypraw i finezję czekolady w kilku zaskakujących odsłonach. To była uczta dla zmysłów – zarówno dla podniebienia  jak i dla oka.

premiera 3

Współpraca z chocolatierem Wedla – Wojciechem Turosem

W ramach przygotowań do wydarzenia mieliśmy zaszczyt współpracować z wybitnym chocolatierem Wedla, Wojciechem Turosem, znanym z wyjątkowego wyczucia smaku. Naszym wspólnym celem było stworzenie menu, w którym czekolada nie grała roli deseru, lecz stała się równoprawnym bohaterem dania.
Efektem tej współpracy były zaskakujące, harmonijne połączenia intensywnych przypraw i subtelności czekolady.

premiera 4

Premiera nowego szefa kuchni Melon Catering

Wydarzenie było również wyjątkową okazją, by oficjalnie przedstawić naszego nowego szefa kuchni – Piotra Fortunę.
Z ponad 20-letnim doświadczeniem i ogromną pasją do kuchni, Piotr wniósł do naszego zespołu nie tylko solidne rzemiosło kulinarne, ale także artystyczne podejście do smaku i formy.
Piotr wraz zespołem kucharzy Melona zaprezentował instalację artystyczną, która wzbudziła zachwyt gości.

premiera 7

Szef kuchni Piotr Fortuna przy pracy

Kulinarna instalacja artystyczna – smak w formie obrazu

Na marmurowej płycie powstała  instalacja kulinarna łącząca artystyczne podejście do formy z perfekcyjną kompozycją smaków.
Kremowe sosy, aromatyczne dipy, owocowe musy, orzeźwiające puree stanowiły tło naszych obrazów. Na pierwszym planie precyzyjnie ułożone i doskonałe w smaku finger foody dopełniły całość kompozycji. Nasza propozycja będąca dziełem sztuki i jednocześnie kulinarną ucztą wprowadziła w zachwyt naszych gości.

premiera 6

Taras z widokiem – sztuka i smak w jednym

Na tarasie muzeum z widokiem na panoramę Warszawy stworzyliśmy galerię smaków. Pokazaliśmy  finger foody oprawione w ramy i ustawione na sztalugach. To unikalne połączenie smaku i designu podkreśliło artystyczny charakter całego wydarzenia. Piękny  koncert skrzypcowy Patrycji Piekutowskiej dopełnił charakter wydarzenia.

premiera 5

Finger foody jak dzieła sztuki – prezentacja na sztalugach na tarasie muzeum

 

Podziękowania i współpraca

To był wieczór, w którym kuchnia spotkała się ze sztuką. Pragniemy skierować szczególne podziękowania do marki E. Wedel za możliwość wspólnego stworzenia tak inspirującego wydarzenia w przestrzeniach Muzeum Fabryka Czekolady E. Wedel.
Wyrazy uznania kierujemy także do Marty Krzanowskiej, organizatorki wydarzenia – współpraca z Tobą to nie tylko ogromna przyjemność, ale i prawdziwe zawodowe doświadczenie. Dziękujemy za zaufanie i ciepło z jakim tworzony był każdy element wieczoru.
Po stronie Melon Catering za koncepcję i realizację odpowiadali:
🔹 Ola Kania-Kaczmarska – nasza specjalistka od nieszablonowych wyzwań i twórczyni wyjątkowych doświadczeń kulinarnych,
🔹 Paweł Szymczak – dyrektor ds. cateringu i rozwoju, który czuwał nad przebiegiem wydarzenia i ze sceny zaprezentował naszego nowego szefa kuchni.
Dziękujemy Patrycji Gałeckiej – na evencie jak zawsze wspierała zespół z pełnym zaangażowaniem. To właśnie ten duch zespołu jest dla nas największą wartością.
Za kulinarną oprawę i instalację artystyczną odpowiadał nowy szef kuchni Piotr Fortuna, który wraz z zespołem w pełni zrealizował ideę smaku jako sztuki.
Dziękujemy także Patrycji Michalskiej za stworzenie koncepcji oprawy finger foodów w ramach, niczym w galerii sztuki.
Dzięki Wam smak spotkał się z formą w najpiękniejszy sposób!
Na każdym piętrze muzeum nad płynnym przebiegiem wydarzenia czuwali nasi koordynatorzy eventów:
🔹 Łukasz Kozłowski
🔹 Piotr Przygoda
Dziękujemy również:
🔸 COCO Event – za obsługę barową,
🔸 Visual Europe Polska – za wsparcie techniczne,
🔸 Rent Design – za estetykę i komfort przestrzeni.

Dziękujemy wszystkim gościom, którzy tak licznie nas odwiedzili i dzielili się z nami ciepłymi opiniami. To dla nas ogromna motywacja!
=====
Jeśli szukasz partnera, który połączy smak z estetyką, tradycję z nowoczesnością, a logistykę z kreatywnością – jesteśmy do dyspozycji. Tworzymy wydarzenia, które zostają w pamięci i w sercu.
Skontaktuj się z nami i zaplanuj swój wyjątkowy event – z klasą, smakiem i doświadczeniem.
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Autor: Patrycja Michalska,  Melon Catering
Zdjęcia: Patrycja Michalska, Arch. Melon Catering