Organizacja konferencji to spore wyzwanie niezależnie od liczby uczestników. Tego typu eventy miewają różny charakter. Często są to wielogodzinne spotkania szkoleniowe, a także integracyjne. W każdym z tych przypadków ważne jest, by w dobry sposób zadbać o komfort gości. Idealnym rozwiązaniem może okazać się doświadczona firma cateringowa. Jeśli jesteś osobą, która szuka inspiracji i sposobu na bezproblemowe dopięcie wszystkich szczegółów — poniżej znajdziesz cenne rady, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Spis treści
Podczas planowania konferencji warto zwrócić uwagę na miejsce, jakim dysponujesz, liczbę gości i czas trwania konferencji. Przy krótkich wydarzeniach najlepiej sprawdzi się catering w charakterze lekkiego śniadania czy brunchu. Dania, które są wtedy podawane to zazwyczaj lekkie przekąski, świeże owoce, a także minidesery, kawa i herbata. Dla wielogodzinnych, całodziennych konferencji, w których uczestnicy mogą liczyć na przerwę lunchową, świetnym rozwiązaniem okazują się bemary z zupami i ciepłymi daniami. Oprócz przerwy lunchowej warto zaplanować również dodatkowe przerwy na kawę ze zdrowymi przekąskami i deserami. Wybierając catering na event, możesz dokonać wyboru pomiędzy obsługą kelnerską a szwedzkim stołem.
Każda konferencja powinna mieć zaplanowaną przerwę na kawę. Szczególnie jeśli ma ona charakter szkoleniowy. Catering eventowy zapewniający bufet kawowy to sposób na idealny odpoczynek dla uczestników. Decydując się na to rozwiązanie, niezależnie od ilości zaplanowanych przerw goście mogą liczyć na stały dostęp do ciepłych napojów oraz słodkich przekąsek, które uatrakcyjnią przebieg konferencji.
Coraz więcej cateringów eventowych oferuje tak zwane finger food. Są to małe przekąski, które z powodzeniem mogą zostać zjedzone bez użycia talerza. Oprócz dużej wygody cechują się również estetycznym wyglądem. To rozwiązanie sprawdzi się świetnie przy dużej ilości uczestników oraz w miejscach, w których nie ma możliwości na szybką wymianę sztućców i talerzy. Małe przekąski, jak tartaletki czy babeczki z powodzeniem zaspokoją głód oraz pozwolą na integrację gości w trakcie wspólnej rozmowy.
Catering eventowy to doskonały sposób na zapewnienie gościom stałego dostępu do różnego rodzaju przekąsek. Minidesery sprawdzą się świetnie w zestawieniu z bufetem kawowym. Natomiast rozwiązania w formie zdrowych przekąsek z owoców i warzyw mogą okazać się idealnym pomysłem dla wegetarian i wegan.
Jeśli decydujesz się na obsługę kelnerską podczas swojej konferencji — możesz wybrać rodzaj jej realizacji. Kelnerzy mogą przynosić gotowe nałożone na talerze dania dla gości lub uczestniczyć jedynie w zbieraniu brudnych naczyń. Kolejną kwestią jest także serwowanie przez kelnerów potraw w półmiskach, z których goście sami wybierają odpowiednie dla siebie porcje.
Jeśli decydujesz się na organizację cateringu eventowego w formie szwedzkiego stołu — istotną kwestią będzie wybór odpowiedniego sprzętu. Szczególnie jeśli dotyczy to serwowania ciepłych dań. Warto w tej kwestii zawierzyć firmie cateringowej posiadającej w swojej ofercie dostęp do podgrzewaczy, które zapewnią odpowiednią temperaturę dań niezależnie od czasu trwania konferencji.
Jako doświadczona firma cateringowa oferujemy pomoc w organizacji eventów. Odwiedź naszą stronę internetową i poznaj proponowane menu Melon Catering. Jeśli organizujesz konferencję na terenie Warszawy — jesteśmy do Twojej dyspozycji.