Strona główna / Aktualności/ Eventy/ 3 najważniejsze zasady zrównoważonego cateringu

 

Planujesz zorganizować catering na event biznesowy lub imprezę plenerową w Warszawie i okolicach? Rozważ skorzystanie z wariantu ekologicznego. W niniejszym artykule prezentujemy trzy najważniejsze zasady zrównoważonych usług gastronomicznych, korzystnych dla Ciebie oraz naszej planety. Przeczytaj i sprawdź, co wyróżnia tego rodzaju ofertę.

Zrównoważony, ekologiczny, czyli jaki?

Zrównoważone produkty i usługi to takie, które przez najbliższe lata nie przyczynią się do degradacji środowiska naturalnego. Z punktu widzenia branży gastronomicznej oznacza to głównie rezygnację z plastikowych sztućców i opakowań, a także ograniczenie produkcji odpadów. Ważnym aspektem jest również korzystanie z usług lokalnych dostawców i poleganie na sezonowości. W dalszej części artykułu przedstawiamy najważniejsze zasady ekologicznego cateringu, dzięki którym staje się on przyjazny dla naszej planety.

Korzystaj z lokalnych i sezonowych produktów

Zakup żywności sezonowej to wybór korzystny dla wszystkich – Ciebie, miejscowych przedsiębiorców i środowiska naturalnego. Kupując lokalnie, zyskujesz produkt świeży, dojrzały, o większych walorach smakowych i zdrowotnych. Ponadto, minimalizujesz straty związane z transportem produktów na duże odległości. Owoce i warzywa pozyskiwane z prywatnych gospodarstw rolnych nie są zazwyczaj poddawane nadmiernemu nawożeniu, a także intensywnym procesom konserwacyjnym. Dokładnie tak samo działamy w Melon Catering. Korzystamy z usług sprawdzonych dostawców i serwujemy tylko świeże i wysokogatunkowe produkty.


lokalne i sezonowe produkty

Unikaj marnotrawienia żywności

Choć najbardziej oczywistą szkodą wynikającą z marnotrawienia żywności są straty finansowe, warto wziąć pod uwagę również aspekt ekologiczny. Wyrzucając jedzenie, marnujemy zasoby naturalne potrzebne do jego wytworzenia, a także zwiększamy ilość odpadów. Zamawiając zrównoważony catering prywatny lub biznesowy, otrzymujesz porcje idealnie dostosowane do aktualnych potrzeb uczestników eventu. Postaraj się, żeby lista gości była stale aktualizowana. Dzięki temu unikniesz sytuacji, kiedy nieobecność kilku gości będzie oznaczała straty i marnowanie żywności.

Postaw na ekologiczne sztućce i naczynia

Naczynia i sztućce wykonane z naturalnych, biodegradowalnych materiałów (np. drewna lub tektury) to znakomita alternatywa dla wyrobów z tworzywa sztucznego. Są przyjazne dla środowiska, a także w pełni funkcjonalne – rzadziej się łamią i znacząco ułatwiają sprzątanie po imprezach w plenerze. Warto wspomnieć o tzw. Dyrektywie Plastikowej, czyli zakazie wprowadzania do obrotu opakowań jednorazowych, wyprodukowanych z nieprzetwarzanego plastiku. Od 3 lipca 2021 roku podmioty z branży gastronomicznej mają obowiązek korzystania wyłącznie z ekologicznych alternatyw.

Szukasz zrównoważonego cateringu na event? Skontaktuj się z Melon Catering!

Ekologiczne rozwiązania polegają głównie na redukcji ilości wytwarzanych odpadów oraz innych form zanieczyszczenia środowiska. Jeżeli spodobała Ci się idea zrównoważonych usług gastronomicznych, koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Oferujemy spersonalizowany catering na spotkania biznesowe w Warszawie i okolicznych miejscowościach, w pełni dostosowany do potrzeb i wizji naszych Klientów. Zapraszamy do wypełnienia formularza kontaktowego i uzyskania indywidualnej wyceny wydarzenia.

Bezpłatna wycena
Twojego wydarzenia